miercuri, 30 iulie 2014

Capsula prezentului

Atunci cand simti ca in jurul tau e haos, cand gandurile sunt agitate si ai senzatia ca te afli in mijlocul celei mai aglomerate intersectii de drumuri, ai nevoie de capsula prezentului. Atunci cand tot ce se intampla in jurul tau se accelereaza atat de tare, oamenii, solicitarile, actiunile lor si ale tale, coliziunile sunt inevitabile. Si ai nevoie de capsula prezentului. 

Cand gandurile iti aluneca mult in trecut, incercand sa retraiasca unul sau altul din filmele jucate de tine, ai nevoie de capsula prezentului. Sau cand gandurile tale sunt ancorate mereu in fata ta, intr-un viitor care e mereu intangibil si perfect, ai nevoie din nou de capsula prezentului.

Inchide ochii si imagineaza-ti in urmatoarele doua-trei minute (asta inseamna 120-180 de secunde), calatoria ta in felul urmator. 

Esti in mijlocul unei sfere transparente mari, care iti ofera vizibilitate totala 360 de grade. Nimeni din jurul tau nu poate vedea aceasta capsula in afara ta. Te asezi in mijlocul ei. In ea existi doar tu. Nici un gand nu supravietuieste in interiorul capsulei. Se destrama. Apare un altul, si se destrama si el. Curios, incerci sa faci un tur de orizont cu privirea. Cand ajungi in spatele tau, vezi lucruri familiare din trecutul tau. Primul impuls si fascinatia ta se duc catre a urmari ca intr-un film, scene din trecut, retraind emotii ca furie, revolta, nemultumire, vinovatie, neimplinire, rusine, umilinta. Sau dimpotriva protectie, rasfat, lipsa de griji, bucurie,  inocenta, fericire. Iti este greu sa te desprinzi si totusi iti dai seama ca primele 60 de secunde au fost platite pentru vizionarea trecutului. Ale carui scene s-au reimprospatat cu aceasta ocazie.Te intorci brusc catre inainte si iti propui sa compensezi trecutul cu un viitor mai frumos. Sau sa re-creezi trecutul, atunci cand acesta e unul ideal. Proiectezi in departare o imagine superba, in care totul este minunat: ai o casa frumoasa, o familie deosebita, bani, gazon, masina, floricele, concedii superbe, o afacere prospera. Te simti extraordinar. Din pacate, urmatoarele 60 de secunde platite pentru acest film frumos, au trecut si te regasesti din nou in capsula prezentului, avandu-te doar pe tine. In aceeasi situatie. Te uiti in jur si iti dai seama ca nu s-a schimbat nimic.

Realizezi atunci ca privirea ta a creat sau re-creat un produs al atentiei tale. Ai intors privirea catre trecut, ai retrait trecutul. Ai trimis privirea in viitor, ai vizualizat un film dragut care s-a terminat. Realizezi ca cele 120 de secunde cheltuite, nu te-au ajutat deloc sa te misti din locul unde erai. Ceea ce s-a miscat a fost doar privirea. Realizezi tot atunci ca “panoul de comanda” al capsulei se afla in focusul tau, in atentia ta. 

Pentru tine exista doar ceea ce alegi sa fie. Iti mai raman 60 de secunde sa te uiti in jur si sa vezi imediata ta apropiere. Sa simti daca in acel moment, te simti bine, esti trist sau entuziast, vesel sau obosit, energic sau sleit. Atata timp cat ramai in prezent, poti sa ghidezi capsula orientandu-te dupa ce te bucura. Privirea ta va  fi atrasa catre ceea ce iti face bine. Si spre deosebire de trecut sau viitor, care nu sunt reale, aici langa tine, TU poti misca lucrurile. Poti interveni sa schimbi ceva, sa indrepti ceva, sa te exprimi cumva. Poti sa faci lucruri si poti sa vezi efectul lor. Poti simti real si poti alege sa iti schimbi locul, atunci cand nu iti place ce simti. Privirea ta, respiratia ta, mainile tale au putere. Gandurile tale se pot incheia in actiune. Toate astea vin din interiorul tau. Fac parte din tine. Aici si acum ESTI. Iar unde esti, cu cine esti, cum te simti este o alegere pentru fiecare moment.

Imprieteneste-te cu capsula ta. Nimeni nu o poate conduce catre unde vrei tu, in afara de tine. Nimeni si nimic din trecut nu o pot atinge. Si nimic din viitor nu exista cu adevarat pentru a avea vreun efect asupra capsulei tale. Daca nu ai o directie, cineva se va ciocni de tine, iti va imprima miscare, iar tu vei calatori cu inertia. Cineva te va rostogoli pentru a-si elibera drumul propriu. Cineva te va impinge doar pentru a se distra. Preia controlul asupra ei. O poti face in orice ACUM. 

Nu evita raspunderea de a alege acum si aici, pentru acum si aici. Orice protejezi acum, de frica sa nu iti strice imaginea acelui viitor roz si inexistent, este doar o iluzie a sigurantei. Te focusezi pe frica, actionezi din frica, creezi frica. Nu ai cum sa creezi siguranta din frica. 

Nu evada din capsula ta, pentru a face ordine in vietile altora. Odata plecat, nu mai ai control asupra drumului tau. Atentia ta este focusata pe vietile celorlalti. Faci lucruri in locul lor. Iar la un moment dat, ei vireaza, se duc in alta directie. Iar pentru ca tu depinzi atat de mult de vietile celorlalti, vei ramane pustiu. Spectacolul lor te absolvea de a te ocupa de drumul tau. Si tu va trebui sa o iei de la capat. Sa construiesti ceva pentru fiecare secunda, cu ceea ce ai in acea secunda. Ceea ce creezi constient, intr-o directie aleasa de tine, va avea la final un contur si un obiectiv. O destinatie. 

Sunt oameni fara capsula? Nu. Sunt doar oameni care nu o vad. Si care se misca atrasi de cei care stiu sa si le conduca pe ale lor. Daca simti deriva, inseamna ca ai pierdut controlul volanului.
Investeste-ti secundele in drumul tau. Nu le plati pentru filme din trecut sau din viitor, doar pentru ca joci si tu in ele. Fii tu producatorul filmului tau. Conducatorul capsulei tale. Familiarizeaza-te cu ea. Simte-i linistea. Simte-i protectia. Simte-i supunerea.  Simte-i forta. Tu esti stapanul ei. Esti proprietarul ei. Asculta doar de tine. Si combustibilul este atentia ta. Alege directia in functie de ceea ce simti tu, nu ceea ce simt altii. 

Fii atent la prezent.


Photo: Nebula Swing Show - Spheric Emotion


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu