marți, 20 ianuarie 2015

Relatiile: tranzactii cu energie

Ce inseamna o relatie? Vrem nu vrem, cu o mana dam, cu cealalta luam. Orice relatie e o tranzactie fara bani. Este o intalnire intre doua fiinte, intre care, cumva printr-o lege universala, aceasta tranzactie e win-win. Macar pe o perioada. 

Orice relatie, este un schimb de energie. Atata timp cat partile implicate, raman cu inimile deschise, curioase, atente, empatice, relatia va ramane in echilibru si se va dezvolta organic pana la maximul ei.

Cand insa, in relatie sunt introduse mai intai asteptarile, persoana din capatul celalalt al tranzactiei va simti impunere. Va simti ca albia gandurilor si actiunilor ei, e directionata catre un set pre-definit de ganduri si actiuni din mintea interlocutorului. Si va reactiona, inconstient, cu rezistenta. Chiar daca, la suprafata gesturile vor parea submisive, va acumula in timp energia frustrarii. Echilibrul artificial, va dura putin si relatia va suferi.

Daca intoarcem putin privirea catre trecut, si suntem dispusi sa privim obiectiv, de-a lungul istoriilor noastre personale vom observa in relatii, niste tipare. Asemenea modelelor dintr-un material textil, ele acopera trecutul nostru in culori, forme si texturi repetitive. 

De cate ori, intalnim tiparul, inseamna ca lectia noastra nu a fost invatata si integrata si s-a intors la noi. Cu siguranta, nu putem inainta mai mult, inainte de a invata din trecut, din greseli, din erori, din caderi. Dar nu inainte de a ne accepta. Asa cum suntem. Trecutul nostru, al fiecaruia este o biblioteca de informatii, pe care viata ne-o pune la dispozitie din toate experientele de care sufletul nostru are nevoie pentru a evolua.

Daca intri, nu o face oricum. Intra in liniste, cu intelegere si compasiune, multumind pentru fiecare experienta decodificata. Pentru fiecare mesaj primit. Pentru fiecare lectie asimilata. Daca Dumnezeu vroia sa nu ne amintim, nu inventa memoria. Nu ne daruia Biblioteca. 

E straniu, cat de putini dintre noi, intra vreodata in aceasta biblioteca pentru a se invata pe ei insisi. Pentru a se cunoaste. Ignoranta nu e binecuvantare. Ignoranta inseamna refuz, negare. Cand negam realitatea din jur, ne extragem temporar din uratenia ei. Ne protejam de lectie. Ii rezistam evolutiei noastre. Cream un gardulet in jurul nostru si stam acolo. In siguranta si iluzia propriei imagini despre realitate. Iar din acest punct, relatiile noastre se desfasoara toate “peste gard”. Pozitia noastra nu este una relaxata, deschisa, increzatoare si recunoascatoare. In spatele gardului, suntem mereu in garda, cu simturile arici, gata de aparare. Daca am putea vedea in acele momente, cat de lipsit de valoare e gardul nostru stupid. Cat de multa energie pierdem din deformarea unei relatii. Cat ne intarzie negarea noastra in evolutie.

Caci o relatie e un schimb divin. Care nu are nimic intamplator. Nici momentul, nici personajele, nici durata, nici intensitatea. Totul e aranjat de univers in cele mai mici detalii. Pentru binele ambelor parti. 

Relatiile  nu au fost create pentru competitie. Relatiile nu inseamna rivalitate, o presupusa superioritate, inferioritate, judecata, sau invidie.

Orice relatie este o sansa. De a da. Si in acelasi timp de a primi. Cantitatea nu conteaza. Tot ce conteaza este calitatea energiei cu care participi intr-o relatie. Uneori pentru a primi, trebuie sa oferi doar linistea, pe care cuvintele celuilalt sa isi aseze intelesul. Alteori, e de ajuns un gand pentru ca la capatul celalalt sa apara un raspuns. 

Cand dai prea mult, nu iti stii valoarea si vrei sa o “cumperi” cumva. Dai prea putin, atunci cand ti-e frica. Sa nu te implici. Sa nu devii responsabil. Cand te protejezi. Primesti cu greu de la altii, atunci cand crezi ca nu meriti. Primesti prea mult si nu stii sa dai. La un moment dat va aparea sindromul lui “mi se cuvine”. 

E foarte usor sa ne uitam in cartea relatiilor noastre si sa ne descoperim tiparele. Incetul cu incetul, credintele limitative si prejudecatile se vor da de gol.


Cel mai important lucru este sa avem rabdare. Noi cu noi. Noi cu ceilalti. Sa avem rabdare cu ritmul si ordinea in care informatiile din biblioteca vor sa ni se dezvaluie. Cu ritmul in care relatiile noastre vor dori sa se curete de garduri. Cu timpul de care e nevoie, pentru ca schimbul de energie sa curga liber. 




Photo: Energy painting from Google search

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu