miercuri, 3 februarie 2016

Castigi atat cat ai invatat sa pierzi

Venim pe lume si cautam zi de zi sa implinim idealuri care ni se par fiecare pe rand importante. Sa avem succes, sa fim bogati, sa fim faimosi, sa fim fericiti, sa intelegem care ne este menirea pe acest pamant. Uneori, petrecem o viata intreaga in cautarea acestor raspunsuri, fara sa zarim din cauza copacilor, padurea ce isi intinde maretia si frumusetea in spatele lor. 

Cati dintre noi putem accepta cu usurinta faptul ca intr-o buna zi va trebui sa renuntam la viata, in forma aceasta pe care o cunoastem in trupul fizic? Ca intr-o zi ni se va cere sa pierdem cel mai de pret lucru pe care il avem pe acest pamant, insasi viata noastra.

Caci ceea ce primim este un sir de momente prezente, fiecare cu viata lui proprie si singurul mod in care o putem trai este sa scoatem maxim din fiecare moment. In fiecare moment prezent ni se ofera sansa bucuriei vietii, doar atunci cand acceptam ca in secunda urmatoare sa pierdem acel moment, pentru a primi un nou moment prezent. Purtand o noua sansa. Intreaga viata, incercam sa aflam taina timpului si unde se duc secundele cand mor. Intreaga viata invatam de fapt sa pierdem. 

Caci fiecare obiect al creatiei, fiecare lucru manifestat, fiecare obiectiv implinit, fiecare vis implinit, contine in chiar nasterea si existenta lui si cealalta fata a monedei: declinul, disparitia, pierderea, moartea. Exista o lege a compensatiei in univers in care viata fiecarui lucru este un ciclu intre nastere si disparitie.

Ai bani sa mananci la cele mai luxoase restaurante din lume, dar nu ai posibilitatea de a impartasi bucuria gustului mancarii cu cei dragi Sau fiecare imbucatura este foarte gustoasa, dar esti sarac si il invidiezi pe cel bogat ca isi permite mai mult. Esti bogat si bolnav, bogat si singur, bogat si inconjurat doar de acei prieteni care vad in tine un sac de bani. Esti sanatos dar sarac, ai prieteni care sa te ajute, dar nu ai masini si obiecte sclipitoate. Orice exista intr-o parte, nu exista in alta parte. E o lege a echilibrului si compensatiei in univers pe care nimeni nu o poate incalca. 

Vei castiga bani atunci cand esti dispus sa ii pierzi sau sa platesti pretul lor: sanatate, prietenia, familia, lipsa de confort, un program prelungit, un efort sustinut. Vei avea prieteni, atunci cand esti dispus sa fii tradat, dupa ce ai investit toata increderea si ce ai avut mai bun. Vei avea parte de iubire, atunci cand vei invata sa pierzi ceea ce iubesti. Vei avea parte de faima, doar atunci cand vei accepta sa te expui, sa fii vulnerabil. Vei fi fericit doar atunci cand vei invata sa renunti la asteptarile tale si sa primesti tot ce vine spre tine. Vei avea ce iti doresti, atunci cand vei renunta la ceva ce ai, pentru a darui celorlalti. 

Fiecare moment este o ocazie de a experimenta viata. Viata este o moneda cu cap si pajura. Nu putem sa alegem intotdeauna doar partea castigatoare. Intotdeauna vom avea egal intre ceea ce primim si ceea ce pierdem. Modul in care invatam asta poate sa difere. Putem castiga multi ani, putem sa fim feriti de necazuri multi ani, poate sa ne mearga bine, sa fim sanatosi si dintr-o data sa pierdem tot. Sau putem pierde de multe ori cate putin si imediat sa castigam inapoi cate putin. Putem avea tot intr-un domeniu si sa nu avem nimic in altul. Putem avea toti banii din lume si sa fim tristi. Sau putem avea toti banii din lume si sa fim bolnavi. Sau putem avea toti banii din lume dar sa nu avem familie si prieteni, ci sa fim singuri. Cel care se bucura putin, sufera putin. Cel care se bucura mult, sufera mult. 

Atunci cand pierdem pe cineva drag si consideram ca ne este luat pe nedrept, sa ne amintim ca fiecare are socotelile lui cu viata. Ceea ce avem noi de invatat este sa facem fiecare moment atat de bun cat putem noi, sa scoatem din fiecare moment atat bucurie cat putem. Fiecare lucru pe care il obtinem sau realizam, contine pretul acceptarii pierderii lui.

Muncim, alergam, ne sacrificam timpul si energia pentru un obiectiv. Fie pentru bani, cariera, copii, un titlu, o diploma, o descoperire stiintifica, fie pentru succes, faima, o vacanta sau o relatie.  Daca nu gasim bucurie in fiecare moment pe care il investim in realizarea acelui obiectiv, atingerea lui nu va inseamna pentru noi decat o pierdere. Caci dupa ce ai realizat un obiectiv si euforia acelor catorva momente cand esti in varf trece, ramai cu un gol, atata timp cat drumul nu ti-a adus bucuria si satisfactia care sa iti fi implinit timpul petrecut cu atingerea lui. 


Viata nu este o linie dreapta. Poti sa te nasti la campie, la deal, la munte sau la mare. Este un drum cu urcusuri si coborasuri. Pantele pot fi line sau abrupte. Atata timp cat drumul iti aduce bucurie, atata timp cat stii ca pentru a avea ceva, trebuie sa platesti ceva, dar ce vrei sa primesti si ce esti dispus sa dai poate fi la alegerea ta, viata va fi frumoasa, corecta, armonioasa si echilibrata. Nu poti alege cum sa te nasti, in ce loc si cu cate resurse. Dar poti alege sa apreciezi ca tu, da, chiar tu, din atatea sute de milioane de posibilitati, ai primit odata cu aceasta viata sansa de a parcurge acest drum, sansa de a intelege si primi darurile vietii: bucuria, fericirea, frumusetea, abundenta, compasiunea, recunostinta, sansa de a crea, liberul arbitru si mai ales libertarea de a-ti alege atitudinea in fata oricarei situatii. 

Indiferent ca intr-un moment sau altul pierzi sau castigi, ceea ce ai nevoie sa intelegi este ca asa cum tu ai primit viata impreuna cu sfarsitul ei, orice castig vine impreuna cu o pierdere. Si ca nu e nici o tragedie in asta. 

Castigi  doar atunci cand ai invatat sa pierzi. Castigi doar atat cat ai invatat sa pierzi. Pentru ca fiecare dintre noi este un alchimist al carui rol este sa aleaga sa primeasca in fiecare moment darul pe care acel moment il are. Sa primeasca cu recunostinta fie ca e o lectie, un test, o bucurie sau o binecuvantare. Pentru ca fiecare moment e o sansa nepretuita de a gazdui si experimenta acest miracol numit viata.  Iar in momentul in care constientizam asta, a pierde se transforma in a darui. 

3 comentarii: