vineri, 29 mai 2015

Impreuna suntem Unul













V-ati intrebat vreodata de ce functioneaza concepte ca “Daruind vei dobandi”, “Ajuta pe cineva care are exact acelasi vis ca si al tau sa si-l realizeze si astfel ti-l vei realiza si tu”,  “Daruieste si universul iti va intoarce darul inzecit”, nu neaparat in acelasi domeniu si nu neaparat din aceeasi parte?

Cum functioneaza aceasta lege aparent paradoxala a universului? Cum e posibil ca ajutand pe cineva din acelasi domeniu sa ma ajut pe mine insumi? Nu cumva imi tai craca de sub picioare? Cine sta sa cuantifice ca eu am daruit, sa tina socoteala si sa nu uite sa imi trimita inapoi?

Care este mecanismul simplu si magic prin care universul face asta fara o armata de functionari, o infrastructura sofisticata si fara birocratie?

Pai, e destul de simplu. Plecand de la teoria sistemelor, daca noi oamenii si intreg universul suntem copiii lui Dumnezeu si impreuna formam un singur intreg, in care  fiecare dintre noi este o particica, ajutand un semen de-al nostru sa se ridice, ajutam  intregul sa se ridice si automat si noi ne vom ridica. 

Noi am fost creati, sa fim, sa facem sens si sa ne implinim impreuna, ca intreg. Suntem parte dintr-un mare intreg format din toti oamenii, dar si parte unul din celalalt. Atunci cand admiram ceva in cineva, recunoastem acea parte care exista si in noi. La fel si cand detestam ceva la cineva, detestam sau nu acceptam acea parte in noi. Parti din noi, le sadim in ceilalti. Parti din noi mor in ceilalti. E o dinamica subtila prin care, in relatiile si interactiunile dintre noi, ne transformam si ne implinim unii prin ceilalti. Si totul face parte dintr-un singur intreg. Care apartine fiecaruia dintre noi. Bunastarea celui de langa noi ne apartine si noua, asa cum bunastarea noastra e si raspunderea celorlalti.

Atata timp cat exista un singur om, o singura parte neimplinita, intregul nu este intreg, si asta va afecta toate partile, toti oamenii, inclusiv pe mine si pe tine.


De aceea, nu stati pe ganduri cand puteti sa ajutati pe cineva; dimpotriva, faceti asta in mod voluntar. Atentie insa la intentie si la Sindromul salvatorului. Nu va hraniti si nu ii hraniti pe cei de langa voi cu peste si dependente. Invatati-i sa pescuiasca in libertate. Libertatea lor e libertatea voastra.


Photo: We are one, Robert Matakovic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu