luni, 18 mai 2015

Elibereaza functia gandirii

A gandi, a emite ganduri, nu este echivalent cu a contoriza tot ce ne trece prin minte. A gandi nu este echivalent cu a auzi zgomotul facut de vocile interioare. Actul gandirii este mai mult decat atat. Este un eveniment mental prin care se realizeaza o conexiune, se naste, se reveleaza sau se percepe o legatura. Gandul poate fi exprimat in cuvinte, numere, simboluri, forme geometrice, imagini, culori, nuante, sunete, miscari. A face aceasta asociere dintre energia perceptiei, venita din zona senzoriala, si arhetipuri care au deja un continut de semnificatie universal, defineste actul gandirii.

Gandirea face legatura dintre datele concrete primite din exteriorul nostru, livrate prin simturi, datele invizibile, emotionale, existente deja in memoria sufletului - care actioneaza ca niste filtre de interpretare si ideile abstracte din zona spiritului, cel care filtreaza directia corecta a evolutiei noastre. Gandirea are rolul de a conecta elementele din aceste planuri. 

Uneori insa, cand anumite intamplari, elemente, persoane, ating zone emotionale dureroase, puterea emotiei, acopera relatia creata de gandire si legatura dintre stimulul exterior si faptul interior, nu mai poate fi perceputa corect si obiectiv. De aceea, atunci cand ‘ne sare tandara’ sau ‘devenim prea pasionati in sustinerea unor idei’, putem fi siguri ca gandul nostru a fost ‘infestat' de emotie si decizia/interpretarea/judecata nu va mai reflecta realitatea, ci va fi deformata de emotie.

Pentru ca aceasta functie importanta, gandirea, sa isi poata manifesta functionalitatea pentru care exista, avem nevoie sa constientizam interferentele din zona emotionala sau spirituala, si sa nu lasam ce simtim si ce idealizam, sa denatureze ceea ce este.
Avem nevoie sa verificam fiecare gand care se naste in mintea noastra, daca nu cumva este o emotie mascata, care simuleaza obiectivitatea, sau daca nu cumva am idealizat un fapt, o persoana, o intamplare, indepartand-o de realitate. 

Pentru o functionarea corecta, e necesar sa eliberam mintea, care e fabrica noastra de ganduri (ganduri care ne influenteaza atat de tare viata, intrucat noi devenim gandurile noastre) de influenta emotionalului si idealului. E necesar sa verificam gandurile, inainte de a le valida. Sa ne comportam asemenea unui judecator care ia ambele variante ca fiind posibile si decide in urma analizei faptelor, care e adevarata si care falsa, fara sa se ataseze de la inceput de una dintre ele si fara sa caute argumente cu care sa demonstreze varianta preferata. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu