duminică, 3 mai 2015

Cea mai buna metoda de a slabi

Nu exista om care sa nu fi simtit vreodata nevoia de a tine o dieta. Unii pentru a se ingrasa, dar cei mai multi pentru a slabi. De cate ori, nu ti-a venit gandul cel bun cu ‘gata, de astazi mananc controlat; vreau sa slabesc zece kilograme si sa arat bine, sa ma simt bine’.

Zis si facut! Nu discutam acum greutatile si amanarile pana cand acest lucru chiar s-a intamplat. Pornim din momentul zero in care ne-am hotarat. Fie ca am apelat sau nu la un nutritionist, programul nostru de alimentatie a devenit ordonat, controlat si programat. Ne-am bucurat sincer la primele doua kilograme care s-au topit parca in prima saptamana, ne-am strambat la al treilea kilogram care parca nu vroia sa plece, am accelerat exercitiile fizice, am mai taiat din  portii si iata, cinci kilograme s-au dus. Deja in a treia, a patra saptamana, insa, rabdarea si increderea sunt puse la grea incercare si oboseala ‘ideii de limitare’ incepe sa isi faca loc in mintea si programul nostru alimentar. Dar, totusi, nu renuntam, si continuam. Doi pasi inainte, un pas inapoi, mai stam putin pe loc, apoi avansam din nou si iata dupa 3 sau patru luni, atingem fericiti pragul de minus 10 kilograme. 

Acesta este procesul pe care cu nutritionist sau nu, ni-l impunem mecanic, numarand cuminti caloriile. Fericiti cu realizarea noastra, ne medaliem si ne premiem, ne laudam si ne felicitam. Apoi revenim inapoi la viata noastra, nemaiavand grija strictetii si austeritatii alimentare, dar avand aceleasi lipsuri si nevoi emotionale. Avem grija sa nu exageram, pastram principiile si totul merge ok. Dupa inca trei luni, sase luni sau un an insa, viata isi reia cursul si ne trimite ba un stres, ba o suparare, ba o atingere a unei rani emotionale, ba un esec, ba o nemultumire, ba o cadere si fara sa observam, usor, usor, kilogramele vin si se aseaza la loc. Frustrarea este dubla, demersul nostru anterior devine inutil si stupid, ne rusinam, ne invinovatim si consideram ca cel mai bun lucru este sa ne autopedepsim organismul prin supunerea la o noua dieta, insotita de un intens si solicitatnt program de exercitii fizice si sala. Suntem mirati cand chiar si o simpla felie de paine sau o prajitura binemeritata, pe care ne-o permitem in weekend se aseaza si ea pe cantar, sub forma unui kilogram. Iar daca facem greseala de a pleca in concediu si de a scapa haturile planului nostru alimentar, abdomenul plat si muschii bine conturati se ascund imediat sub o pernita de grasime. 

De ce se intampla asta? De ce uitam, de cele mai multe ori, ca motivatia exclusiv mentala, vointa dusa in extrem si capacitatea de autocontrol exprimate gol, sunt ca vocea unui sef absurd care nu iti da resursele de care ai cu adevarat nevoie, dar iti cere si urla cu putere, iti impune sa faci, sa faci, sa muncesti, sa tragi de tine, sa alergi, sa mergi la sala, sa mananci putin, sa numeri caloriile, sa suferi, doar pentru ca el e sef si da ordine.

Exista si variante castigatoare, exceptii care au facut din disciplina un factor de evolutie, un mod de viata, un cadru pentru orice actiune si un proces pentru indeplinit obiective. Au observat reactiile, au notat etapele, au ignorat vaicarelile si au implinit nevoile emotionale cu satisfactii si realizari personale autentice, sublimand energia emotiilor negative si redirectionandu-le catre obiective concrete.

Ceea ce nu ne trece prin minte in primul caz, este tendinta organismului de a reveni invariabil la acelasi obicei, de a cauta placerea in alimentele interzise sau in masticatia continua, ce marunteste, distruge cu o agresiune mascata, reziduuri mentale, ganduri negative si emotii suprimate care nu au putut fi exprimate si eliberate. 

Cautarea si nevoia de a ne oferi placere prin mancare (zahar, fainoase, biscuiti, chestii crocante, prajite, sucuri si sosuri) este expresia nevoii de a fi iubit, de a fi apreciat, de a fi inteles. Este pansamentul cu care alungam frustrarea, nemultumirea, neimplinirea. Cu care mascam ceea ce credem cu adevarat despre noi, in adancul sufletului nostru. Durerea, rusinea, vinovatia, neputinta, ratarea. Obiceiul si placerea de a manca este expresia parerii noastre despre noi. Este chiar neincrederea noastra ca suntem fiinte divine, ca meritam, ca putem orice. Kilogramele in plus sunt direct proportionale cu stima noastra de sine. Cu nevoia noastra de a fi protejati, tinuti in brate, iubiti si apreciati. 'Forma fizica' exprima cu acuratete ‘forma noastra emotionala’. Un metabolism slabit, incapabil sa faca fata mancarii, este dovada neincrederii, a nemultumirii si a parasirii prezentului. 

Pe cand un personaj care stie cine este, ce vrea, care este multumit cu ce si cat are, cu ce stie, si cu ce poate sa faca, un personaj care isi cunoaste si isi detine in totalitatea puterea personala, nu are nevoie sa dea comenzi metabolismului. Metabolismul ii urmeaza puterea si se autoajusteaza astfel incat sa reflecte aceasta putere. Acest echilibru. Lumea noastra, gandurile noastre, capacitatae noastra de a ne bucura si de a fi fericiti, de a ne folosi de talentele, de a aspira mereu la evolutie, face ca metabolismul nostru sa fie nu doar perfect functional, puternic si impecabil, ci sa poata procesa cu exactitate exact ce are nevoie organismul. 

In momentul in care mancam pentru a savura, pentru a ne minuna de finetea si energia pe care o primim, pentru a sarbatori viata si a multumi naturii ca ne rasfata cu atatea culori, mirosuri si gusturi, amprenta noastra energetica si conexiunea noastra cu tot ce e in jur, e atat de puternica, incat frumusetea, echilibrul, armonia, devin miza gestului noastru de a manca, in locul kilogramelor fortate sa plece prin abtinere prelungita. In lipsa lui ‘trebuie’ inteligenta corpului nostru face aritmetica simpla a caloriilor si a necesarului de mancare. Mancatul compulsiv care ne acoperea golul emotional, va disparea ca nevoie, pentru ca vom fi ocupati sa fim bucurosi si fericiti. Sa fim.

Pe masura ce preocuparile lumii noastre interioare sunt legate de constientizare, de trairea frumusetii, de generarea de bucurie, de armonie, de prezenta, de recunostinta, pe masura ce noi devenim cea mai buna versiune a noastra, renuntam la credintele ascunse ca noi nu meritam iubire, corpul nostru ajutat de metabolism, va deveni cea mai buna versiune a lui. Pe masura ce crestem spiritual, pe masura ce ne dezvoltam, devine din ce in ce mai evident ca nu mai putem separa ceea ce suntem noi ca fiinte biologice de ceea ce suntem noi ca oameni. Cele doua sunt legate intre ele si se influenteaza reciproc. Sunt expresii diferite ale unui singur adevar. 

Acorda-ti timp, acorda-ti spatiu, fa-ti loc in programul tau pentru a avea grija de tine si de sufletul tau. Cunoaste-te, intelege-te, apreciaza-te, fii bland cu tot ce faci, ce esti si ti se intampla, iubeste-ti corpul, talentele, culoarea ochilor, corpul si bucura-te de fiecare clipa senina de bucurie si fericire. Multumeste pentru tot ce primesti si daruiesti. De cate ori esti tentat sa rosesti de rusine, sa te simti vinovat, sa te mustruluiesti, aminteste-ti ca tu si corpul tau sunteti gazda unei minuni, ca miza este fiinta si verbul a fi, ca modul in care se intampla lucrurile nu e atat de important pe cat de sacra este viata care locuieste in corpul tau. 

Cea mai buna metoda de a slabi este sa iti iei puterea personala inapoi. Sa o pretuiesti, sa o onorezi, sa o simti cu toata fiinta. Sa fii preocupat de bucurie si fericire si sa stii ca acestea se afla in mainile tale. Pretuieste si apreciaza viata pe care o reprezinti si corpul tau se va simti minunat. Va fi un templu sacru, demn sa adaposteasca aceasta scanteie de divinitate, care esti TU.





Photo: My reflection dirty mirror by Raaquel




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu