sâmbătă, 16 mai 2015

11 lucruri invizibile care ne influenteaza viata

Ati trait desigur senzatia a ceva familiar, cunoscut, in legatura cu o persoana, cu un loc sau cu o intamplare. Ati avut desigur presentimentul ca un anume lucru se va intampla. Ati trait desigur senzatia ca stiti ceva, ca s-a intamplat ceva dintr-un plan care nu poate fi explicat logic, linear sau rational. E firesc. Lucram in fiecare moment cu elemente, concepte, instrumente foarte puternice care nu au forma materiala si nu sunt vizibile cu ochiul liber, pentru ca nu apartin lumii materiale, cea mai cunoscuta noua, aici pe pamant. Dintre ele, am ales cateva care au un impact major in desfasurarea noastra prin viata. 

1. Timpul
Este singura resursa limitata pe care o avem in calatoria pamanteana pe care o facem in corpurile noastre fizice. Practic, fiecare dimineata, incepe cu felierea si alocarea timpului. 15 minute de miscare, 7 minute meditatie, 7 minute stabilirea obiectivelor, 15 minute spalat, imbracat, incaltat, 30 minute drumul, munca, sport, joaca, relaxare, etc.  Dar ce este pana la urma acest teribil calau care ne consuma vietile? Ce este Timpul? De ce nu isi ia si el o forma materiala si de ce nu vine sa stea fata in fata cu noi? Poate ca asa l-am putea invinge. Sau i-am putea invata secretele. Timpul este pentru noi oamenii, o conventie. Un mod de a da un nume, de a organiza intr-un fel si de a ne raporta la aceasta experienta care ne-a fost data in plan fizic. Timpul, in forma cunoscuta de noi, 24 de ore-o zi, 365 zile - un an, 100 de ani - un secol, in forma calendarelor, nu exista in realitate. Exista niste cicluri naturale pe baza carora, s-a nascut aceasta conventie. Intre timp si spatiu, nu exista diferente sau bariere. 

2. Aerul
Respiram in fiecare secunda. Inspiram, expiram. In 99% din timp, fara sa constientizam, acest schimb subtil pe care il facem cu universul. Prin aerul pe care il inspiram, luam in permanenta pulsul a ceea ce ne inconjoara in imediata apropiere, dar si istoria universului. Prin inspiratie, luam mostre din univers si le desfacem in informatii mici-mici de tot, care permit creierului sa ajusteze in functie de mesajele decodificate, chimia organsimului, sa mentina echilibrul de care noi avem nevoie. Expirand, ne spunem parerea, dam feedback, comunicam, relationam, ne punem amprenta personala pe aerul, oxigenul si lumina din el. Dam un raspuns, care va pleca catre cei din jurul nostru, catre toti oamenii si fiintele de pe pamant si mai departe. Prin aer, alimentam cu oxigen fiecare celula, o incarcam ca pe o locomotiva cu carbuni, pentru ca ea, sa treaca cu bucurie si succes la minutul urmator. Nici nu ne dam seama, cat este de fragil acest proces care are nevoie de perfectiunea conditiilor si de continuitate, timp de 70,100,120 de ani, secunda de secunda, minut cu minut. Caci daca il intrerupem pentru mai putin de 5 minute, lucrurile se pot incheia foarte repede. Prin aerul pe care il respiram, noi suntem conectati si suntem in relatie cu tot ce este in permanenta. Chiar si atunci cand ne credem singuri. 

3. Gandurile, intentia, vointa 
Nu putem sa ne vedem gandurile. Si totusi, se considera ca avem in medie, undeva catre 70.000 de ganduri pe zi. Wow, nu? Asta inseamna circa 3.000 de ganduri pe ora, 50 pe minut, adica aproape un gand pe secunda. Asta, in conditiile in care, capacitatea noastra e estimata la circa 600-700.000 ganduri pe zi. Ati vazut vreodata cum arata un gand? Sunt convinsa ca nu, pana in momentul in care el a fost pus in cuvinte, a fost scris sau desenat, sau direct materializat intr-un obiect sau intr-o fapta ale carei consecinte au devenit vizibile. Si asta fara sa amintim, ca inainte de ganduri, sunt intentiile, iar dupa ganduri este vointa. Toate fara corp fizic, vizibil, material. 

4. Energia
Totul este energie. Si totusi, nimeni nu a atins vreodata vreun strop de energie. Alimentele pe care le mancam sunt transformate in energie. Combustibilul cu care alimentam masinile se transforma in energie. Miscare mainilor noastre consuma si genereaza energie. Gandurile sunt purtatoare de energie. Corpul uman este consumator si generator de energie. razele soarelui poarta energie. Copacii, fiintele, obiectele, toti atomii, tot ce exista in univers se caracterizeaza prin energie, care circula, se transforma, interactioneaza, se combina, se ciocneste, explodeaza. Energia este miscare, transformare, schimbare. Dar se intampla la un nivel atat de subtil, incat nu e vizibila, cu ochiul liber.

5. Emotiile si sentimentele
Frica, tristetea, furia, dezgustul, uimirea, nu au nici forma, nici corp fizic. Si totusi, ne afecteaza negativ si ne influenteaza toate procesele chimice, modul in care reactionam, modul in care interpretam informatiile pe care le primim din mediul inconjurator. Sunt emotii negative, care consuma energie. Bunatatea, blandetea, smerenia, tandretea, pacea, caldura si linistea sufleteasca, prietenia, bucuria, multumirea, recunostinta, sunt toate sentimente care ne alimenteaza cu energie. Ambele categorii insa fac parte din zona nevazuta. Simtim si in interiorul nostru se naste o energie de o calitate similara, care se adauga si sporeste sentimentul de bine sau rau. Iubirea, cel mai complet si cel mai puternic dintre sentimente, desi nu o putem vedea, nu o putem arata in forma materiala, o simtim, simtim cum actioneaza asupra noastra sau asupra altora, atat de puternica si inconfundabila este. E ca si cand am avea la dispozitie, prin iubire, cel mai puternic produs eteric, ce poate dizolva orice problema, orice neplacere, orice obstacol, orice sentiment negativ, orice durere. Este darul de alchimist pe care il avem fiecare dintre noi, prin care putem transforma orice. Si totusi, nu o vedem.

6. Relatiile
Intre oameni, intre oameni si animale, intre oameni si plante, intre fiinte si lucruri, intre planete sau concepte, se creeaza relatii. O relatie este o legatura. Invizibila, uneori generata de o singura privire. De un singur gand care a calatorit de la unul la altul, incarcat de energie. De o intamplare. De un schimb de replici, de idei, de cuvinte. Relatiile sunt atat de fine, imperceptibile si totusi pot deveni atat de complexe si puternice, incat cu greu pot fi incheiate. Relatiile pot construi sau distruge. Pot acoperi si parcurge timp si spatii imense, fara granite sau limite. Relatiile sunt legaturi pe care le avem cu toate lucrurile si fiintele. Insa cele mai proeminente, sunt acelea care au un rol bine definit, un obiectiv specific, legat de devenirea noastra. Relatiile sunt retele invizibile care ne conecteaza si creeaza puncte de intersectie intre oameni, fapte, intamplari care in alt fel, ar fi avut alte directii, un alt trasee, destine.

7. Credinta
Acest element care indica alegerea, decizia, hotararea de materializare. Credinta este acel ‘stiu-pentru-ca-eu-sunt-cel-care-creez", care nu depinde de nimeni din afara. Eu sunt singurul factor de care depinde creatia mea. Iar legatura intre mine si creatia mea, o face credinta. Acea incredere, acea siguranta, fara dubiu, prin care nu cer si astept sa mi se dea, ci cer resurse pentru a crea, dar cel care face pasii pentru a crea sunt eu. Eu stiu in fiecare secunda statusul creatiei mele. Nu am de ce sa ma indoiesc de rezultat. Poate fi doar o chestiune de timp, sau o alta varianta de drum, dar dubiu nu incape in credinta. Credinta este acea energie invizibila care sustine si mentine in zona tuturor posibilitatilor, orice proces de creatie.

8. Triada minte-suflet-spirit
Gandim din minte, facem calcule, estimam, analizam, evaluam, rationam, vorbim. Folosim mintea aproape non-stop pe perioada constienta a zilei. Dar cati dintre noi au vazut cum arata mintea? Nu, mintea nu este creierul. Creierul este doar un suport pentru retelele neuronale si traseele lor electrice. Dar mintea...este ceva invizibil.
Auzim de foarte multe ori despre ceva ‘de suflet’ sau ‘pentru suflet’. Dar ce este sufletul si unde se gaseste, el, sufletul? Stim ca sufletul nu apartine doar acestei lumi, ci calatoreste si dincolo de prezenta fizica. Sufletul, aceasta componenta invizibila, atat de importanta a noastra, este cea care inregistreaza toate experientele noastre, fie ca ele ne implinesc potentialul si destinul sau ni le incalca, fie ele din aceasta viata sau din altele. Sufletul este, daca vreti, o hartie de turnesol, care semnalizeaza de fiecare data cand facem ceva in dezacord cu sinele nostru, sau cand facem ceva ‘din suflet’ ne semnalizeaza ca in acel moment ne exprimam pe noi asa cum ne-a fost menit, in acord cu ceea ce suntem.
Iar spiritul, este cel care sta dincolo de haina experientelor noastre. Spiritul nu este atins de semnul pozitiv sau negativ al experientelor noastre pamantesti. El are insa o menire, aceea de a celebra viata prin iubirea neconditionata. Ne poate oferi cele mai inalte trairi cu care noi oamenii, ne putem conecta la infinitul spatiului si al timpului, primind si asumandu-ne partea din univers care locuieste in noi. Pe care am ales sa o gazduim in aceasta viata.

9. Atentia 
Atentia este acea lupa cu zoom, pe care fara sa o avem in varianta fizica, o folosim drept instrument de filtrare a informatiilor, dupa interes, afinitati si rezonante. Sub lupa atentiei, informatiile devin mai clare, materiale, energia lor devine cuantificabila si poate fi concentrata pana la consistenta materializarii. Prin atentie, concentram toate fortele intr-un punct, pentru a-l modifica. Pentru a-l transforma. Pentru a-l obliga sa isi schimbe starea. Sa evolueze. Fara atentie, lucrurile, informatiile, se risipesc si dispar. Optiunile, oportunitatile, posibilitatile, raman la nivel de potential neimplinit. Tot ce e in afara atentiei, de fapt nu exista. Dar stie cineva cum arata atentia? 

10. Constiinta
Reprezinta unul din misterele vietii noastre pamantesti. Nu are desigur, corp fizic. Nu o putem vedea cu ochii, si totusi ne locuieste, ca sa zic asa, o viata intreaga si dupa. Constiinta este nu doar constientizarea a ceea ce e in jur si a propriei fiinte, ci si constientizarea existentei constiintei. Mai mult decat atat, apartinem de o constiinta universala. Dar ce este constiinta? Este locul de joaca al sinelui. Si abilitatea suprema de a exprima si experimenta viata. Este ceva invizibil, cu reguli insa foarte precise, care ne defineste pe toti si determina calitatea fiintarii noastre.

11. Viata ca miza
Viata este cel mai pretios element pe care il gazduim in corpul nostru material. Sursa bucuriei, a entuziasmului, a cresterii, a regenerarii si implinirii. Viata care poate genera viata, nelimitat. Viata care poate exista ca infinit, intr-un corp finit, cum este al nostru. Viata care poate crea, reflecta, se poate imbraca in orice culoare visezi. Care poate lua atatea forme. Toate perfecte. Toate complete. Toate cu sensul lor. Nu doar propriu, ci avand sens si in relatia dintre ele. Viata exista in fiecare celula, in fiecare atom, in fiecare fiinta, in fiecare om. Dar cati dintre noi constientizam ca scopul existentei noastre este insasi viata? Intradevar, nu putem vedea, pipai, construi viata. Putem crea, putem darui, manifesta, trai si celebra viata, prin tot ce suntem, prin tot ce simtim, prin tot ce facem. Dar nu o putem conserva, depozita undeva, tranzactiona, sau imparti cu cineva. Viata este acel ceva invizibil, care face tot ce e vizibil sa existe si sa poata fi interpretat, acceptat sau modificat. Viata este cel mai sacru element care ne-a fost daruit din iubire. Viata ne-a fost data pentru a fi simtita, traita, respectata, protejata, exprimata, onorata.


Desigur ca mai sunt muuulte elemente invizibile, care ne definesc si ne influenteaza viata, zi de zi. Pe unele nu le-am constientizat pana acum, pe altele nu le vom constientiza poate niciodata. Insa, nu e suficient, doar pentru ca nu le vedem, sa le ignoram, sa le uitam, sau sa consideram ca nu exista. Putem sa modelam realitatea noastra vizibila, asa cum ne dorim, astfel incat sa fie in armonie cu ce am venit noi sa exprimam, doar actionand cu ajutorul acestor elemente, forte, instrumente invizibile pe care le avem cu totii la dispozitie. Nu exista limite in invizibil. Exista potential. Infinit. Care isi asteapta randul pentru a se naste in materie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu