miercuri, 12 februarie 2014

Schimburi si reactii chimice


Se intampla tot mai des, ca oamenii sa uite unii de altii. Semnificatia gesturilor, a darurilor, a pierdut foarte mult din profunzime si importanta. Intalnirile se petrec in fata usii sufletelor si nimeni nu se mai invita inauntru. Intalnirile se petrec in zona de suprafata. Ne facem cadouri in graba, pentru ca uitam unii de altii. Uitam ca un cadou, este un schimb. Cadoul, este dorinta ta de a-i face o bucurie celuilalt. Este parerea ta despre acea relatie. Cadoul este o parte din tine, in care cel care il primeste se regaseste si el. E un loc comun. Este chiar legatura dintre doi oameni. Este locul de la intersectia a doua universuri. Ceea ce uitam adesea, este ca nu doar cadourile aniversare intra in categoria acestor schimburi. 

In fiecare moment, in fiecare zi, suntem angajati in acest joc daruiesc-primesc, cu fiecare om intalnit, cu fiecare incapere in care am intrat. Modul in care aratam, starea de calm sau agitatie in care ne aflam, cantitatea de prezenta pe care putem sa o oferim acelui moment, trena noastra de ganduri si culorile acesteia, tonul vocii, limbajul corpului, armonia gesturilor, deschiderea, toate acestea fac parte din schimb. Fac parte din ceea ce noi aducem pentru a oferi acelei interactiuni. 

Poate fi o simpla privire. Un simplu zambet. O imbranceala involuntara, urmata de suieratul vorbelor printre dinti sau de un zambet care cere scuze in numele stapanului. Cand intalnim un om intunecat de ganduri, intunericul din ochii lui ne va afecta si pe noi. Un om agitat, va transfera asupra noastra din miscarea lui haotica. Un om nervos, va incarca aerul cu electricitate si tensiunea o vom resimti peste tot in jurul nostru. 

Transportam starile noastre peste tot unde mergem si le depozitam in bratele celorlalti, in incaperile publice, in birouri, in cafenele in toate locurile unde interactionam cu ceilalti. In schimbul pe care il facem cu ceilalti, aducem si "daruim", de cele mai multe ori fara sa constientizam, si reziduurile si gunoaiele emotiilor noastre. Aducem negarile, defensivele, nesigurantele noastre. Si acestea vor sta ca un nor deasupra capetelor noastre, asteptand primul fir de praf din aer, pentru a declansa o descarcare emotionala si/sau verbala. Plecam de la aceste schimburi si noi si ceilalti, epuizati, descarcati, cu o energie stranie, grea, neplacuta.

Alteori, intalnim oameni care impart lumina cu simpla lor prezenta. Ne miram ca ei ne pot schimba starea doar fiind, prin ceea ce rad, prin ceea ce spun, prin simpla lor prezenta. Suntem surprinsi placut, ca ei gasesc si declanseaza in noi, resorturi energetice pe care le simtim imediat. Constiinta se inalta, energia noastra devine clara si luminoasa, usoara, creativa, de buna calitate. Schimbul se produce natural, firesc, constructiv si are mereu o directie catre ceva mai bun. Ne despartim de ei cu greu si ducem cu noi mult timp, amprenta acestei stari. Simtim cum intreaga fiinta si aerul din jurul nostru au fost purificate si cineva ne-a pus un zambet pe fata. Compozitia chimica a celulelor noastre pare sa fie alta. Nu ne mai doare nimic, greutatile sau problemele pe care le aveam, au disparut in undeva fundal. In schimb totul in jur ni se pare frumos. Entuziasmul nostru e molipsitor. 

Intre noi oamenii, au loc reactii chimice complexe. In laboratorul sofisticat al organismului uman, exista senzori care detecteaza urgent "substanta" cu care ne intalnim, intentiile cu care e impregnata si starea ei. Ne place sau respingem pe cineva, in primele zece secunde de interactiune. Statistic vorbind, aceasta sentinta se valideaza, in multe dintre cazuri, si la sfarsitul interactiunii. De aceea, incercati sa limitati, sau sa va protejati atunci cand simtiti ca cel din fata voastra a venit la "intalnire" imbracat cu ganduri murdare sau intunecate. Daca norul deasupra capului sau, e gata sa arunce cu tunete si fulgere, iar atmosfera se incarca cu tensiune. Daca schimbul pentru el, inseamna monolog si inventarierea propriilor frustrari si nesigurante. 

Faceti-va un obicei din a va cotrola "tinuta energetica" cand va treziti , cand iesiti pe usa, inainte si dupa fiecare interactiune. Verificati daca nu cumva cineva a varsat pe voi din nemultumirile lui. Amintiti-va ca reactia voastra la ce varsa altii, depinde doar de ce se afla deja in interiorul vostru. Si cautati-i pe aceia pe care va incanta sufletul, va lumineaza privirea, va ridica greutatile de pe umeri si va monteaza aripile. Cautati-i pe aceia care in loc sa va invite la o tranta, va invita la un zbor.  

Photo credit: Ingrid Oliphant 


2 comentarii:

  1. cuvantul in zambet si zambetul in cuvant ar trebui sa primeze. problema care respira in acesti ani: exista reciprocitate in daruire materiala si se ignora voluntariatul in daruirea sentimentelor. pozitiv se confunda foarte des cu dominant si asculatarea cu negativ sau fara inger. opinie si atat.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte adevarat. cred insa ca este parte din polaritatea existentei. o deformare elastica, totusi, ce se poate intoarce in orice moment. pana la urma, dualitatea este una din caracteristicile noastre de fiinte umane. si poate ca la final, existenta opusului e un apel la puterea noastra de a accepta.

    RăspundețiȘtergere