miercuri, 6 august 2014

Relatiile noastre

Fiecare relatie este o parte din noi. In fiecare relatie descoperim o fateta a noastra nestiuta. Pentru fiecare relatie ar trebui sa simtim drag, apropiere. Indiferent de momentul, durata si continutul ei, fiecare relatie a venit sa ne vorbeasca despre noi. Prin ea ne-am mai descoperit putin. 

Fiecare relatie este un fragment din sufletul nostru. Uneori, ne-am simti eliberati daca le-am putea sterge. Alteori, ne-am dori sa nu se termine niciodata. 

Relatiile noastre sunt de multe feluri. Unele vin sa dezgroape si sa elibereze intunericul din noi si intra cu buldozerul pe taramul sufletului. Altele vin ca niste bijutieri iscusiti care ne pun in valoare intr-o montura unica. Unele se lipesc de partea luminoasa, care a fost deja descoperita. Altele darama invelisuri, desfac si inlatura straturi intregi de negari pentru a ne scoate intr-un final la lumina. Unele vin. Altele pleaca. Unele raman. 

Fiecare relatie are in grija ei unul sau mai multe fragmente din tine. Ne oglindim in fiecare relatie. Ne pierdem in fiecare relatie. Ne ranim si ne regasim in fiecare relatie. 

Nu poti condamna o relatie fara sa lasi o parte din tine ingropata. Neacceptata. Nu te poti agata de o relatie pentru a ramane pe loc, sau pentru ca ti-e frica sa descoperi mai mult din tine. 

Fiecare om pe care il intalnesti e o oglinda. Fa exercitiul oglinzii si de fiecare data cand vorbesti cu cineva. Cand simti ca te irita ceva sau cand admiri ceva foarte mult la cineva, imagineaza-ti pe ovalul fetei lui, o oglinda. 

Fiecare om pe care il intalnim, reflecta o parte din constiinta noastra dandu-ne ocazia sa ne cunoastem si astfel sa crestem. Sa ne dezvoltam. Sa evoluam. Sa devenim.

Momentul in care intelegem acest adevar simplu, e un moment de revelatie. Nu e usor de acceptat. Este un punct in care poti decide sa inchizi poarta cunoasterii de sine sau sa alegi sa inveti ceva din fiecare reflectie. De la fiecare om. De la fiecare relatie. 

Daca simti ca esti pregatit sa il accepti insa, din acest moment de constientizare nu mai exista intoarcere. Nu mai exista loc pentru a invinui pe altii, a judeca, a acuza, a agresa, a te victimiza la vorbele sau actiunile unei alte persoane.

Ai la dispozitie intelegerea, acceptarea, iubirea si recunostinta pentru mesajul fiecarui om  care a ajuns la tine. Ai la dispozitie cea mai fermecata bagheta care poate anula orice energie negativa si aceasta este iertarea. Binecuvantarea. 

Acest adevar se aplica tuturor relatiilor tale. De la familie, la prieteni, colegi si chiar si la aceia pe care ii eviti sau ii denumesti "adversari" sau "dusmani". 

Insa cea care iti permite sa te apropii cel mai mult de tine, sa descoperi in profunzime, cele mai frumoase si cele mai putin frumoase parti din tine, este relatia ta intima. 

Este bine stiut ca relatiile noastre intime, tind sa se repete. Observam, cel mai bine la altii, si negam cel mai usor in cazul nostru, ca relatiile personale urmeaza pana la un moement dat tipare bine definite. In timp ce chipul e altul, problemele sunt aceleasi, sentimentele, fricile, nesigurantele sunt aceleasi. Traind aceleasi sentimente, apare si tentatia de a ne inchide inima. De ne proteja de suferinta. Reticenta de a mai incerca. Sau impresia ca nici de data asta nu va merge. Ne predam concluziei ca relatiile sunt foarte dificile si necesita prea mult compromis. Ca trebuie sa ai noroc sau sa fi ales de o forta divina, sa meriti, sau sa iti fie scris sa intalnesti si sa traiesti relatia perfecta. Echipati cu aceste ganduri, cu aceasta stare de spirit si cu speranta in noroc, vom incepe relatii care se vor inneca din nou in disperare.

Ceea ce nu ai observat poate, este ca in toate aceste relatii repetitive, care par diferite dar genereaza aceleasi sentimente si deznodamant, exista un element comun. Si acela esti TU. Iar ceilalti sunt de fiecare data niste oglinzi care te reflecta pe tine. Atata timp cat TU nu te schimbi, vei gasi in reflectia lor, aceleasi mesaje, vei trai aceleasi suferinte si dezamagiri. 

Poate ca la inceput aceasta descoperirea va fi greu de acceptat. Poate ca intr-o prima etapa vei simti nevoia sa negi, sa refuzi ca fiecare relatie e doar o reflectie a ta. Apoi, pe masura ce te observi, sentimentul de eliberare si bucurie e inevitabil. Pentru ca asta inseamna ca si tu poti trai relatia perfecta. Singura variabila, la care ai acces pentru a o schimba, esti tu. Nu mai depinzi de noroc sau alte forte externe. Esti doar tu si dorinta ta de a te cunoaste. 


Inainte insa de a putea integra acest adevar in constiinta noastra, avem nevoie sa-l intelegem in profunzime. Relatiile noastre cu ceilalti sunt sanse de a ne descoperi pe noi insine si de a creste. Ele sunt imaginea perfecta a relatiei pe care o avem cu noi insine si a setului de credinte si limitari pe care le-am achizitionat de-a lungul calatoriei noastre. Tot ce admiri la o persoana iti apartine tie. La fel, tot ce nu iti place la cineva, face parte din tine. Pentru a recunoaste o anume calitate la cineva, aceasta trebuie sa existe mai intai in tine. Despartirile se intampla in general, atunci cand unul sau ambii parteneri ajung sa nu mai suporte imaginea lor reflectata in celalalt. 


Photo: Rene Magritte - Lovers

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu