miercuri, 20 august 2014

"A da" versus "a primi"

Ce este o relatie? Este un contract? Este un joc? O aventura? Un ritual? Este un schimb? 

In orice caz, independent de imaginea pe care o avem fiecare despre acestea, o relatie inseamna in primul rand un flux de energie care circula. Dam si primim. In mod normal, asta este ceea ce facem cu totii in toate relatiile noastre. Una dintre cele mai comune situatii este atunci cand acest echilibru intre ceea ce dam si ceea ce primim nu exista. Sau mai bine zis, simtim ca dam mai mult decat primim.

Totusi, cum am putea contoriza un asemenea schimb extrem de subtil? Cateodata cineva da mai mult. Il vom numi Donator. Cateodata o persoana ia si nu da nimic inapoi. Il vom numi Acaparator.

Cum diferentiem insa intre a primi si a da? Cum putem sti care e momentul in care ar trebui sa ne oprim sa dam si cum primim de la ceilalti? Toate acestea fac parte din dinamica unei relatii.

Indiferent de calculele intermediare, pe ansamblu, fluxul de energie in orice relatie trebuie sa asigure un echilibrat. Asta nu inseamna ca fiecare va da aceeasi cantitate de energie tot timpul, ci inseamna ca exista un echilibru natural, astfel incat fiecare dintre cei implicati in relatie sa simta ca ceea ce primeste este echivalent cumva cu ceea ce da. Echivalent nu inseamna egal, ci de aceeasi valoare. Astfel, nimeni nu se simte inselat si nu simte ca da tot timpul, mai mult decat ar trebui sau decat ar vrea. Inseamna ca toata lumea participa si simte ca energia este distribuita egal si circula cu usurinta, echilibrat.

Nu avem cum sa contorizam energia pas cu pas. Nu ar fi relevant, pentru ca intr-o relatie fiecare este mai bun, mai talentat, are abilitati mai dezvoltate in anumite domenii. Partenerul care stie sa gateasca, si il pasioneaza sa gateasca, va face asta in mod natural intr-o relatie, in timp ce celalalt nu va gati poate deloc. In alte cazuri, acela care e pasionat de gradinarit, se va ocupa de asta. Cel care e obsedat de curatenie, va face mai multa curatenie. In momentul, insa, in care tot dam, unei persoane care doar ia pentru el si nu simte sa primeasca sau sa dea inapoi, lucrurile incep sa scartaie.

Cel care primeste, este cineva care poate si returneaza o cantitate echivalenta de energie celui care a dat, astfel incat fluxul sa ramana in echilibru. Cel care doar ia, este cineva care nu returneaza energia in nici un fel. Din diverse motive: nu poate, nu vrea, nu crede ca poate, nu stie cum, nu isi da seama. Prima reactie aDonatorului, in momentul in care intalneste o persoana care doar ia este sa dea ea mai mult si mai mult, pentru ca energia sa nu se termine, sa circule, pentru ca relatia sa existe, asteptand momentul in care va primi si el. In general, Acaparatorii nu vor returna niciodata energia, dimpotriva vor lua in continuare, pana cand frustrarile donatorilor se vor acumula atat de mult, incat vor opri si vor hotari sa nu mai intretina acest schimb pagubos pentru ei. Ce vor face Acaparatorii? Vor gasi un alt donator. Cei care sunt donatori, nu se pot transforma niciodata in persoane care doar iau. Pentru ca asta implica alegeri care se fac la un alt nivel. 

Problema insa nu e integral doar a Acaparatorului. Acesta are intradevar niste credinte limitative, prin care nimic din ce primeste nu este de ajuns, ei insisi nu isi sunt de ajuns, nu au putere suficienta, si au probleme de auto-evaluare, de stabilire a valorii intrinseci a lor ca persoane si considera ca merita orice, oricat, nelimitat. Donatorul are si el partea lui de "contributie". El isi alege adesea intentionat un Acaparator, caruia sa ii poata da, pentru ca el insusi are probleme cu "a primi" si cu "a merita". Donatorii nu dau nici o valoarea lucrurilor pe care le dau sau nu cred in adevarata valoare a acestora si a lor.

Acaparatorii sunt asemenea unor aspiratoare puternice care aspira tot ce le dai fara sa returneze nimic. Ei nu dau nimic inapoi, pentru ca nu considera ca au ceva de dat, sunt neimpliniti, au un vid interior pe care nu il poate umple nimeni, oricat ar da, in adancul lor se simt inferiori, chiar daca se simt bine si se folosesc de energia primita, pe care o aspira cu mare placere.

Ce e de facut? Exista oare vreo solutie la aceasta situatie atat de des intalnita? Exista. Si tine doar de fiecare dintre noi. Exista doua etape care pot fi parcurse pentru a avea relatii echilibrate energetic, in care circula fluxuri de energie echivalente. 

Prima etapa este a invata sa primesti. Indiferent daca esti Donator sau Acaparator ai nevoie de capacitatea sau stiinta de a primi(in loc de a da prea mult sau doar a lua). Aceasta abilitate este cea care creeaza echilibru sau in lipsa, dezechilibru.

A doua etapa este sa lucrezi la propria stima de sine. Trebuie sa stii ca meriti, cat meriti si cat valorezi.

Ceea ce ne impiedica sa putem primi, indiferent daca in acest moment suntem Donatori sau Acaparatori, este paradoxal acelasi lucru: propriile dificultati de a ne evalua cat meritam si cat valoram. Acesta este punctul in care de naste dezechilibrul, fie intr-o relatie personala, fie profesionala. Problemele de putere apar, atunci cand ambele persoane insista sa Donatori tot timpul, intrucat cel care da controleaza cantitatea, momentul, fluxul si directia in care se duce energia intr-o relatie. 

Si iata, doi pasi care tin doar de noi. Integral. Si care ne pot imbunatati radical calitatea relatiilor, iar in locul frustrarilor putem castiga un sentiment placut de implinire. Permite-ti atat sa dai cat si sa primesti. Alege-ti partenerii care participa cu energie in relatie si invata sa te bucuri de acest schimb minunat si subtil de energie, care in cele mai rafinate cazuri se transforma in sinergie. 


Daruieste intotdeauna cu inima dechisa, fara sa ai asteptari, dar lasa deschisa si dorinta fireasca de a primi. O relatie este un flux de energie in dinamica. Nu este un troc, nu este o negociere. Este un dans. Echilibru si armonie in miscare. 

Fotografie de Fabian Oefner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu