duminică, 10 august 2014

Zborul de dincolo de logica









Emisfera vestica si-a construit evolutia pe emisfera stanga a mintii. Ratiunea, mintea, logica, dovezile stiintifice au fost instrumentele vesticilor. Si intradevar, varfurile cucerite, fie in stiinta, in cunoasterea universului, in medicina sau in fizica cuantica, sunt impresionante. 

Intreaga noastra educatie, are la baza principiile logicii. E logic sau nu e logic valideaza orice. Si cu totii le intelegem si le integram. Nu simtim nevoia de a introduce un alti factori.

Pe masura ce nivelul nostru de constiinta creste, devenim din ce in ce mai constienti si atenti la fluxurile naturale. In special la puterea acelui flux plecat din intentia iubirii. Pentru ca acel flux cauta in permanenta echilibrul din fiecare moment.

Mintea logica nu are instrumentele si senzorii cu care sa poata percepe aceste fluxuri naturale. Dimpotriva, mintea si logica ei au capatat putere si au fost supraevaluate mult timp tocmai pentru ca reuseau sa suprime aceasta curgere organica, acest ritm natural, in cautarea unor tipare logice ale miscarii, in cautarea unor ecuatii si constante care pot defini matematic fiintarea. 

Atata timp cat ne cramponam de logica mintii, acceptam sa ramanem in invelisul palpabil, vizibil, descriptibil al fiintei noastre. Ramanem in dimensiunea densa si materiala a logicii. Mintea va cauta intotdeauna sa gaseasca o formula pentru indragostire, o reteta pentru succes, o ecuatie pentru necunoscut. Este echivalent cu neputinta amibei in punctul in care se intalnesc mai multe dimensiuni, si in care ea stapaneste doar un plan. 

Avand la dispozitia noastra un instrument atat de complex ca mintea, suntem de multe ori tentati sa aplicam logica unor intamplari, solutii, rezolvari de situatii, care nu au nici o legatura cu logica. Sau acceptam rezultatul si incercam ulterior sa il inghesuim intr-un fel de reteta. Ne aratam mirati atunci cand data viitoare nu functioneaza, sau cand nu functioneaza la altii. Ca si in cazul acelei miniparticule ce ne uimeste inca in fizica cuantica pentru ca alege sa fie materie sau unda, in functie de privitor, fiecare din noi manifestam la nivel material in fiecare moment o stare si o nevoie a sufletului nostru. 

Logica este cel mai puternic instrument al mintii. Insa, noi nu suntem egali cu mintea noastra. Logica nu este lege universala. Noi suntem energie in forma umana. 

Pentru mintea noastra, trecutul exista si este ca o biblioteca de date care pot fi manipulate, in functie de context. De fapt, trecutul este o arhiva de experiente ce nu mai pot fi modificate si care nu mai au nici o putere asupra noastra in prezent. De fapt trecutul, este tot ceea ce poate mintea noastra. Este spatiul ei de miscare. Mintea noastra isi doreste insa sa extinda acest spatiu limitat al trecutului, incercand sa ne convinga sa proiectam trecutul in imaginile viitorului. Va incerca sa ne explice logic ca daca am facut ceva in trecut e firesc sa fim limitati la un alt ceva in viitor. 

Singurul moment pe care mintea noastra nu il stapaneste, pe care incearca sa il minimizeze, sa il discrediteze este ACUM. Prezentul. Iar pentru noi, nu exista decat prezentul. In momentul prezent sta toata forta noastra, care nu are limite. In momentul prezent, noi putem sa schimbam orice scenariu. Putem schimba directia, viitorul, destinatia. 

Prezentul este cel mai mare inamic al mintii noastre. In prezent, putem fi 100% constienti de ceea ce simtim. In prezent, putem hotari sa actionam pe baza a ce simtim, astfel incat viitorul sa nu contina regrete si urme ale unor vieti care nu sunt ale noastre. 

A fi prezent, inseamna capacitatea de a te extrage din logica unei situatii, de a fi conectat la intuitia ta si de a actiona pe baza ei, deschis fiind la orice rezultat. 
A fi prezent, inseamna dezactivarea tiparelor si reactilor logice ale mintii si activarea legilor universale.

Capcana cu care mintea ne tine captivi in logica ei, este ca ne spune mereu sa ne concetram atentia doar pe acele lucruri pe care ea le accepta. Exista doar acele lucruri care au fost validate de logica mintii. Si totusi, nevazutul exista si el. Si actioneaza asupra noastra. 

Ai incredere in ce iti spune inima. Renunta la tot ce incearca sa te tina agatat. Nu exista lucruri fara de care sa nu poti trai. Atasamentele sunt constructii ale mintii.  Inima e cea care te impinge acum catre tine. Catre a-ti trai adevarul. Poate pentru altii, alegerile tale vor parea absurde si ilogice. Pentru ca nu incap pe stradutele logice ale propriilor minti. 
Cea mai folosita tehnica a mintii este sa ne tina in starea de ”Nu Stiu”. “Nu stiu ce sa fac" sau “Nu stiu ce sa aleg". 

Alege cu sufletul . E singurul mod de a scurtcircuita o realitate impusa de minte. De a te catapulta peste zidurile inalte pe care mintea le-a construit. Ramai in calmul inimii orice s-ar intampla. Refuza sa mai inchizi cercul vicios, proiectand din nou si din nou un rezultat din frica. Chiar daca nu stii cum, ai incredere ca stii sa zbori. Nu-ti fie teama sa cazi. Gravitatia este o forta care are putere, doar daca te focusezi pe kilograme. 

Pentru a zbura, nu ai nevoie de forta. Ai nevoie sa cunosti bucuria zborului. Un vultur nu se gandeste la gravitatie, atunci cand isi intinde aripile. El simte aerul si are incredere ca aripile lui stiu sa il stapaneasca, indiferent de vant sau de curentii de aer. Un vultur nu se gandeste ca e periculos sa isi dea drumul in gol, de la mii de metri inaltime. Pentru ca zborul nu e in controlul mintii.  Zborul e intre tine si cer. Zborul e mai intai de toate bucurie.

Zborul e adaptare constanta la dinamica aerului. E echilibru. Tu si aerul sunteti acolo pentru zbor. Nici o logica nu mai e nevoie sa stea intre tine si zbor. 


Photo: Bald eagle - Ron Dudley


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu