marți, 5 august 2014

Am glumit

De cate ori nu am auzit sau chiar am spus ceva ironic, sau mai degraba sarcastic, folosind cuvinte care sfichiuie in varf si al caror ecou ustura mult dupa ce au fost rostite? 




De cate ori la privirea mirata a celui care le-a auzit, a aparut formula burete “Am glumit”? 

De fapt, acel “Am glumit” nu exista, e inutil si las in acelasi timp. E un fel de pseudo "Imi pare rau”  sau se vrea un “Iarta-ma” nerostit si anulat de mandrie.

Cuvintele au consistenta materiala, iar puterea lor poate depasi, de multe ori, raul pe care il face o arma. Pentru ca biciuie sufletul, pentru ca naste complexe, pentru ca ingroapa stima de sine. Nu exista gluma in sarcasm. Exista doar energie negativa concentrata, acumulata si descarcata brusc pe o suprafata mica. E similara cu forta folosita pentru a sparge multe randuri de caramizi doar cu mana. 

Cuvintele poarta la fel de multa energie ca si materia. Doar ca lipsite de un corp material, nu le poti vedea cand vin catre tine. Nu te poti apara. Si uneori cuvintele pot dezechilibra un om, mai mult decat materia. Pot face rani greu de inchis. Pot declansa boli sau gesturi necugetate. 

Ce-ar fi sa nu mai glumim, cand de fapt nu ne arde de gluma? Ce-ar fi sa vorbim clar, din inima si sa ne asumam tot ce spunem? Ce-ar fi sa ne ascultam cuvintele in gand, inainte sa le dam drumul? Ce-ar fi sa renuntam la acea parte de energie din cuvintele noastre care dupa ce-l pune pe celalalt jos, simte nevoia sa auda si cum se rup oasele? Ce-ar fi sa nu vorbim, atunci cand simtim ca vorbele noastre iau forma si viteza glontului? 

Si pentru ca sarcasmul, in general contine minim un repros, mascat sau nu, despre ceva ce a fost, ce-ar fi sa nu mai aducem toate gandurile trecute si sa le indesam in acel singur moment, incercand sa obtinem inapoi contravaloarea iritarilor noastre. 

Spune ce simti. Fii cat de clar poti cu asta. Crede fiecare cuvant pe care il spui. Simte-l parte din tine. Lasa-l sa te defineasca. Nu folosi cuvintele pe post de arme care sa te apere de "neinarmati” sau de “copii", caci multi dintre adultii din fata ta sunt copii. Nu incerca sa domini o situatie folosind cuvinte-arme si constructii logice taioase. Nu ai nevoie de asta.

Ia cuvintele si construieste cu ele. In orice moment, in orice situatie, fa din ele expresia ta. Material pentru a deveni. Tu. Ceilalti. Tu prin ceilalti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu