duminică, 29 martie 2015

Negarea - Gardianul nostru sau al temnitei noastre?

"Nu este adevarat!”  - e o formula binecunoscuta prin viteza cu care ne tasneste pe buze, inainte chiar de enuntarea sau intamplarea faptelor. 

"Nu este adevarat!” este o forma de aparare prompta si automata, fata de un acuzator invizibil care locuieste in mintea noastra.

Ar fi interesant sa observam, noi pentru noi si noi pentru ceilalti, in decursul unei zile obisnuite, alese la intamplare, de cate ori auzim in jurul nostru aceasta formula explicita, sau de cate ori exprimam chiar noi, in diverse forme aceasta formula magica; de cate ori gandim acest gand si apoi il exprimam mascat in diverse formule.

Misiunea negarii este sa intercepteze adevarul si sa il impiedice sa ajunga in constient, unde ne-ar putea rani, ne-ar putea face sa ne simtim rau, ne-ar putea cere sa ne asumam responsabilitati, ne-ar putea cere sa platim diverse ganduri, fapte, consecinte. Iar noi nu ne simtim pregatiti sa suferim si atunci ne aparam.

Totusi, adevarul caruia i s-a pus sacul pe cap si a fost dus in beci, nu poate fi total distrus. El va cauta insistent sa evadeze din celula pe care noi i-am oferit-o in subconstient cu atata generozitate. Prin insasi natura sa, acel adevar ascuns, va aduce in viata noastra acele situatii prin care sa ne atraga atentia ceea ce nu este in regula. Adevarul ingropat in subconstient, va comunica cu noi prin intuitie, prin acea senzatie din piept care ne spune ca un semafor, ca ceva nu e ok. 

Adevarul poate sa iasa la lumina, dar asta nu inseamna ca noi il vom accepta. Uneori iese la suprafata doar pentru a fi negat din nou si trimis sub o alta forma, in temnita subconstientului. Iar motivul principal pentru care se intampla asta este frica exacerbate, generata de imaginile create de noi despre ce s-ar putea intampla daca acel adevar s-ar afla. 

Negarea stie sa faca un singur lucru. Sa nege. Este foarte capabila, reusind sa nege cu succes chiar si negarea. 

Mintea poate masca atat de bine negarea, incat devine din ce in ce mai  greu de recunoscut. De exemplu, a vrea sa vezi doar ce e pozitiv si ingnorand negativul, dusa intr-o extrema, se poate transforma la un moment dat, intr-o forma de negare. Pentru ca ignorand, “te faci” ca nu exista. Acel “te faci” este negare. Focusul pe gandirea pozitiva, este o tehnica benefica. Dar suntem noi aceia care putem alege sa nu o folosim ca pe o forma de negare.

Negarea este si o forma de lasitate inconstienta. De manipulare a realitatii, astfel incat sa ne protejeze de propriile noastre frici. De ceea ce vrea sa ne invete frica. Frica exista pentru a anunta un pericol, pentru a ne activa simturile, tocmai pentru a cauta si gasi o solutie.

Panica insa, este o forma extinsa a senzatiei de frica, o transa, in care nu mai putem vedea solutii sau alternative. Este acea senzatie ca ai picat intr-o capcana si esti judecat in acelasi timp pentru asta. Tu insuti esti judecatorul. Senzatia devine insa insuportabila, pentru ca tu vrei sa iesi nevinovat din acest loc. Astfel frica devine paralizanta si se transforma in panica. In acest moment, intervine intotdeauna ispititoare si salvatoare, negarea.

Pentru a face un pas inainte in evolutia noastra, insa, e nevoie sa intelegem si sa invatam, ca frica nu este reala. Este doar o emotie pe care trebuie sa o lasam sa ne traverseze si apoi ea trebuie sa plece. Singurul mod in care ne putem tratat de frica este curajul. Uneori, curajul de a avea rabdare.

Frica despre ce ar putea sa creada ceilalti este ceea ce ne face sa nu exprimam in mod sanatos, furia si frustrarea, atunci cand le simtim. Negandu-le, de dragul imaginii noastre fara-de-pata, aceste energii se acumuleaza in noi si explodeaza apoi in diverse forme. Suntem tentati si o facem deseori, nu doar sa negam adevaratele noastre emotii negative, dar le si deghizam in intentii bune.

Ceea ce face atat de greu de acceptat sentimentele noastre reale, este acumularea unor energii vechi, care vin din sentimente din trecut, neexprimate la timp. Ele creeaza un balast insuportabil, care se contrabalanseaza cu efortul din ce in ce mai mare din partea noastra, de a-l ascunde. De a-l nega. 

Ajungem sa nici nu mai stim care sunt emotiile si sentimentele noastre adevarate, pentru ca suntem atat de obisnuiti sa nu le luam in considerare, sa nu le respectam, sa nu le exprimam ci sa le indesam in colturi intunecate sau sub presul constiintei. Aceste reziduuri emotionale, ne vor ocupa la un moment dat tot spatiul inimii, iar noi vom trai in neliniste, in neimplinire, in nefericire, in minciuna. 

Chiar daca pare greu la inceput, suntem singurii care pot face efortul de a recunoaste negarea si formele subtile si creative in care apare. Putem observa, putem cere ajutorul celor dragi din jur, pentru a ne atrage atentia, atunci cand noi nu o putem face constient, putem observa in altii si apoi recunoaste in noi. Sunt multe posibilitati de a nu accepta ca negarea - ca mecanism de aparare, sa ne devasteze inimile.

Avem nevoie sa ne reamintim ca fiinta din spatele mintii este eterna si sacra si nu poate fi atinsa de ganduri, de intamplari sau imagini. Compozitia ei divina exista dincolo de aceste manifestari si independent de conditiile sau situatiile in care ne aflam la un moment dat. 

Ceea ce e foarte important, e sa ne reamintim ca aceasta calitate extraordinara, divina a fiintei, poate fi redescoperita si accesata in orice moment. Ea este disponibila intotdeauna si oricand, pe parcursul vietii pentru un moment zero, ales constient, in favoarea evolutiei. Consecintele alegerilor anterioare nu vor disparea. Dar, e bine sa stim ca ne aflam intotdeauna la o alegere distanta, de varianta noastra cea mai buna. De altfel, aceasta sansa de a ne intoarce la adevarul fiintei noastre, in cazul in care nu o alegem pana la sfarsitul vietii, ne va fi data ‘din oficiu', in ultimul moment inainte de calatoria noastra dincolo. 

Negand adevaratele noastre sentimente, negam fiinta din noi si misiunea divina cu care a venit. Ne refuzam posibilitatea de implinire a fiintei. Pentru ca ceea ce simtim nu e intamplator. Furia pe care noi vrem sa o reprimam este acolo cu scopul de a ne servi devenirea. Ne-exprimand-o sanatos, reprimand-o, ne poluam treptat capacitatea de a mai recunoaste fiinta din noi. De a o respecta si a o iubi atat de mult tocmai pentru ca este elementul dumnezeiesc, infinit din noi. Oricat de credinciosi ne-am crede, devenim atei pe interior. 

Asa ca lasa infinitul sa fiinteze in tine. Respecta-ti divinitatea chiar daca pentru asta trebuie sa invingi negarea. Traieste in adevarul tau. Indiferent cum ti se pare ca ar suna in urechile celorlalti. Nu mai incerca sa te ascunzi. Vei fi surprins ca  atunci cand iti traiesti adevarul, nimanui nu i se va parea ciudat. Pentru ca autenticitatea atrage bucurie. Bucuria atrage bucurie. Iar bucuria este combustibilul implinirii. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu