marți, 31 martie 2015

Energia bunavointei

Tot ce se intampla in jurul nostru, indiferent cat de coplesitor, nedrept si greu ar parea, se intampla spre binele nostru. Suntem tentati sa ne panicam, sa ne revoltam, sa ne deprimam. Si sa ne intrebam “pana la urma, ce vrea viata de la noi?”. Si pe buna dreptate. Uneori schimbarile pot fi facute doar in conditii extreme. Dar, a ramane in frica, in panica, in disperare, inseamna a nu recunoaste minunatele instrumente pe care le avem in dotare dintotdeauna. Si pe care le putem deodata folosi, datorita nivelul actual al constiintei, care ne-a descarcat acum si “aplicatia” sau “manualul de utilizare”.

Atunci cand suntem confruntati cu perioade intense de intamplari grave, solicitante la nivel fizic si psihic, haotice si aparent fara de inteles, prima noastra reactie este de furie, neputinta, revolta. Insa, gandeste-te ca esti in mijlocul unui rau si peste tine vine o viitura, sau dai peste o cascada inalta care te “tranteste”, sau raul antreneaza pe o portiune a lui mal gros, nisip, sedimente, busteni, frunze moarte. Ce faci?

Daca te impotrivesti, forta curgerii raului si in general forta naturii care ne guverneaza si vietile, fiind infinit mai mare, poti doar sa fi infrant. Te poti alege cu frustrare, neputinta, umilinta, neincredere in propriile forte. Poti doar sa te impotmolesti, sa pierzi timp pretios din viata ta, incercand doar sa nu te inneci, sa rezisti si sa iesi la suprafata. Epuizat si incapabil sa mai vezi directia in care curge apa.

Daca intelegi insa curgerea raului, si ca fiecare din noi facem parte din el, vei sti ca aceasta portiune maloasa, sau neprietenoasa se va sfarsi mai repede, daca mergi mai departe cu raul si, in functie de cat de bine inveti sa “innoti” sau sa iti construiesti o barca, vor urma cu siguranta si portiuni line, frumoase si calme.

Toti suntem nascuti cu abilitatea si forta de a implini calatoria noastra. Si totusi ne zbatem inca in energia limitarilor si neputintelor noastre, fara sa ne treaca prin minte ca noi am fi aceia si singurii, care putem schimba modul in care ne raportam la realitate si la lucrurile care sunt importante pentru noi.

Cand reusim sa pastram si sa generam in jurul nostru acea energie profund umana si atat de divina a bunavointei, a curgerii, portile faptelor care sa ne implineasca raman deschise.

Daca am putea sa apreciem acea minuscula fractiune de secunda in care alegem sa nu intram in lupta, sa nu cadem in capcana rezistentelor noastre si daca am putea realiza ca in acea mititica fractiune de secunda, cream constient in jurul nostru o realitate “curata”, a noastra, aleasa de noi si nu impusa de energia si faptele celorlalti, nu am mai rataci prin ungherele disperarii, atrasi si infranti de vartejul nimicitor al fricii si furiei.

Daca am putea sa intelegem ca fiecare dintre noi e un filtru prin care tot ce intalnim se purifica, poate ca reactiile noastre automate s-ar estompa si in loc sa alegem sa ne incarcam cu energie negativa reactionand, sa acceptam ca cel din fata noastra are o nevoie de iubire neimplinita. O frica neinteleasa. Ca poate doar se apara.


Experimenteaza astazi energia bunavointei. Alege sa o manifesti indiferent de conditiile din jur. Si observa cum poate ea sa schimbe cursul evenimentelor unei zile. Observa cum te simti. Si fa o comparatie cu efectul acesteia asupra ta versus furie, revolta, nemultumire, agresivitate. Ramai in oaza ta de “curgere” oricati “busteni” ti-ar aparea in cale. Iar la sfarsitul zilei, fa un bilant al puterii tale. Incarca-te cu gandul ca astazi, trecuta prin filtrul bunavointei si blandetii tale, lumea a fost mai buna si datorita tie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu