marți, 8 septembrie 2015

Buna dimineata - Ritualul de la 05:00am














Ani buni de zile am fost tipul de bufnita, care se trezeste greu dimineata si se culca tarziu, foarte tarziu seara. Mi se parea ca asa ziua era mai lunga, ca aveam doua dimineti, una incepea pe la 11:00 ziua cand deveneam functionala, iar cealalta pe la 11:00 seara, cand ceilalti cascau si se pregateau de culcare.

Nu imi dadeam seama cat timp pierd de fapt si mai mult decat timpul in sine, era calitatea acestuia. Desi impresia mea era ca eram fresh, catre a doua dimineata, cea de la 11 seara, organismul functiona deja mai incet, incarcat de toate reziduurile emotionale si experientele de peste zi. De multe ori ma surprindeam citind fara sa inteleg, vizionand un film si pierzandu-ma intr-o emotie de moment, fara sa mai extrag invataminte.  Sau pur si simplu existam undeva fizic, in timp ce ocupatia de baza era sa rumeg la infinit niste ganduri asortate cu niste judecati si eventual un varf de autoblamare.

Acesta era ritualul meu zilnic, pseudo-diminetile si minciuna ca ziua mea e mai lunga decat a altora.

Pana intr-o zi.

Cand viata mea s-a rasturnat efectiv intr-o clipa. Printr-o poveste atrasa cu siguranta de mine, pentru un bine mult mai mare, pe care imi era greu sa-l vad in acele momente. O poveste al carei control nu se mai afla la mine, pentru a nu avea optiunea si asa zisa "protectie" dictata de frica. Dar asta este un alt subiect despre care va voi povesti alta data, pe indelete.

La scurt timp, am inceput sa scriu. Mai intai seara, apoi in timpul zilei pentru ca aveam chiar mai mult timp liber decat as  fi vrut. Si s-a inscris cumva in programul vechi bufnitesc, care parea de neschimbat. 

Tot pana intr-o zi.

Cand fara sa imi propun neaparat am inceput sa ma trezesc la 4:00 4:30 4:50am. Inainte de ora 05:00am oricum. Ce m-a uimit placut a fost senzatia de odihna totala pe care o simteam si parca un arc ma impingea sa inchid usa somnului si sa incep ziua acolo in acel punct.

Initial, am ramas doar cu gandurile, admirandu-le prospetimea, originalitatea si claritatea. Bineinteles ca actiunea a venit atunci cand, bazandu-ma pe memorie, am incercat sa accesez in timpul zilei, una din ideile geniale care imi venisera in acea dimineata. Iar cand tragand de sertarul memoriei cu putere din ce in ce mai mare mi-am dat seama ca e inchis si ca acum conturul sertarului e doar un desen pe un perete, care nu se va mai deschide curand, m-am hotarat! La ora 4:30 ma voi trezi, voi savura cateva minute gandurile care vin de pe drumul noptii si ma voi trezi sa le scriu pe hartie.

Asa s-a nascut, incet-incet ritualul diminetilor care incep la ora 05:00am. Rand pe rand, prin observare, ritualul a evoluat, a fost rafinat, schimbat, adaptat in functie de perioade. Si va fi in permanenta modelat si lasat liber spre transformare.

Mai intai, nu a continut nici un fel de miscare. Uimirea si bucuria erau atat de mari incat le puteam consuma fara a fi nevoie de exercitii fizice. Apoi am introdus inviorarea, miscarea, strechingul, cateva exercitii de yoga, mersul, alergarea. Paharul cu apa. Si uneori lamaie. Meditatii scurte. Consacrarea zilei. Intentiile. Planuri. Conectarea la energia zilei. Micul dejun din fructe si lapte de orez. Sau iaurt cu cereale. Sau Smoothie de para. Sau seminte. Sucul de sfecla rosie cu portocala, morcov si mar. Si cate si mai cate.

Dimineata a devenit cea mai productiva perioada a zilei. Am descoperit ca e perfecta pentru citit, scris, invatat, organizat, planificat, meditat, clarificat. Pornirea si succesul unei zile se afla acum in savoarea diminetii. Ritualul de dimineata a devenit atat de placut, atat de plin, atat de energizant, ofera atata inspiratie si deschidere catre potential, incat motivatia de a ma da jos din pat se alimenteaza singura.

Secretul este sa il transformi intr-un fel de a fi, intr-un mod de viata, intr-un obicei. Sa il faci parte din tine. Zi de zi. In weekend. In concediu. La fel ca si in cele mai aglomerate perioade. Si chiar si dupa cele mai scurte nopti.

E important sa iti gasesti acele ingrediente care sa iti respecte ritmul si drumul. Sa iti oferi un timp doar pentru a te acorda pe tine cu ziua ce incepe si cu lumea. Sa te asiguri ca esti conectata la inima ta si la univers. Sa faci acele lucruri de suflet pentru care ti-e greu sa creezi un alt timp. Sa te lasi ghidat doar de zambetul tau.

Nu cred in retete care functioneaza pentru toti. Nu cred ca exista ritualuri gata pregatite pe care sa le preiei si care sa functioneze, asa cum nu cred ca daca te incalti cu cei mai buni pantofi de alergat, devii automat un atlet de performanta. 

Fiecare este unic. Ritualul de dimineata, pana la urma, ca si celelalte lucruri sunt o expresie din interior. 

Dar ti-am pregatit o lista din care sa te inspiri. Dimineata e ca un aluat care se va transforma apoi intr-o zi reusita, daca stii sa il modelezi. O zi care se va aseza, rand pe rand la coada, pana cand se vor strange suficiente zile pentru un an. Ani care se transforma in zeci de ani. 

Viata este facuta dintr-o insiruire de momente decise constient. Restul este umplutura. 

Iata cateva motive pentru care sa iti faci un ritual de dimineata:
·      Ritualul de dimineata iti da motivatia de a te ridica din pat energizat/a
·      Va deveni un reflex care iti va da posibilitatea sa faci totul automat, fara sa pierzi timpi inutili gandindu-te la ce ai de facut
·      Vei obtine acel timp pe care nu l-ai avut niciodata. Pentru a face ceva ce iti doreai de mult
·      Dimineata ofera o energie speciala, cu care daca iti imbraci  actiunile, rezultatul de peste zi va veni mai usor
·      Repetitia te ancoreaza intr-un obicei in urma caruia se vad rezultate concrete
·      Iti incepi ziua bine dispus, energizat, pozitiv, fresh, constructiv
·      La momentul rasaritului, fiecare dintre noi renastem odata cu soarele
·      Dimineata iti ofera o foaia alba a zilei pe care sa scrii o intentie, o dorinta, un plan
·      Energia diminetii e perfecta pentru revelatii, insighturi, constientizari
·      Dimineata fiecare dintre noi suntem noi-nouti, odihniti, refacuti, puri, gata pentru un nou inceput
·      Ritualul de dimineata este in intregime despre tine. E un timp al tau. Un cadou pe care ti-l faci. E o intalnire cu tine insuti. La care poti alege sa apari la timp sau sa lipsesti.

Si iata unsprezece lucruri din care poti sa alegi pentru ritualul tau unic:
  1. Pune ceasul sa sune (la 04:30 , 05:00am sau orice ora la care esti confortabil dis de dimineata). Daca exista riscul de a adormi la loc, amplaseaza-l intr-o alta incapere.
  2. Stai cateva minute si doar contempla-ti gandurile, apoi da-te jos din pat.
  3. Bea un pahar sau doua cu apa. Sau apa cu lamaie. 
  4. Du-te direct la baie.
  5. Spala-te cu apa rece, rece pana la brau, chiar daca e mijlocul iernii. Garantat  senzatia de prospetime te va trezi. Cu timpul, vei iubi acea senzatie de nou-nascut.
  6. Fa cateva miscari de intindere sau yoga. Pentru inceput, salutul soarelui iti ofera si semnificatie si dezmortirea muschilor. Continua cu 7 minute de exercitii la alegere. Alterneaza-le de-a lungul saptamanii.
  7. Continua cu 7 minute de meditatie. Goleste mintea. Lasa-te doar sa fii. Acordeaza-te cu energia zilei.
  8. Apoi fa 7 minute de meditatie focusata. Alegeti o intentie, un proiect, o dorinta, un plan si gandeste-te tintit.
  9. Scrie-ti trei lucruri pe care vrei sa le faci peste zi.
  10. Fa ceva ce iti doresti. Invata japoneza. Fa exercitii pentru abdomen. Scrie. Viseaza. Citeste. Mediteaza. fa planuri. Lucreaza la un proiect. Asculta muzica preferata.
  11. Bucura-te de fiecare descoperire, de fiecare realizare a zilei de ieri, de lucrurile simple. Bucura-te de ciripitul pasarelelor, de caldura razelor de soare, de cerul albastru, de viata care incepe sa pulseze odata cu lumina. 



Buna dimineata!



#05:00am, #dimineata, #ritual

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu