luni, 6 iulie 2015

A tolera vs a vindeca











Trecutul fiecaruia dintre noi detine o colectie de experiente din care putem extrage invataminte si intelepciune pentru acele momente cand avem nevoie.

Toti am facut greseli. Si cu siguranta am experimentat durerea si dezamagirea. Dar greselile sunt cele care ne ajuta sa evoluam atunci cand invatam din ele fara sa le repetam si fara sa pedepsim pe altii sau chiar pe noi insine pentru ele.

Atunci cand te intalnesti cu situatii care aduc la suprafata emotii puternice neacceptate in trecut, singura modalitate de a te elibera de ele este sa le accepti in totalitate ca facand parte din cine esti. Si asta nu se poate intampla atunci cand lasi undeva deoparte, anumite parti care nu iti convin.

Putem sa gestionam experientele la nivel mental, prefacandu-ne ca le admitem. Tolerandu-le rational, aducandu-ne argumente, ridicand demonstratii savante ca “asa s-a putut” in acea situatie. Dar nu le putem vindeca atata timp cat pastram atasata de ele emotia. Pana cand nu intelegem si nu dezlipim emotia traita atunci, demult, de experienta in sine, nu ne vom putea detasa suficient pentru a o accepta. Pentru a o elibera si integra apoi in prezentul nostru.

Suntem cu adevarat vindecati de sentimentul greselii, vinovatiei si rusinii, nu atunci cand negam, declarand cu “detasare” ca nu mai simtim nimic fata de situatia din trecut, nu atunci cand mimam nepasarea, desi rana inca ne doare si sangereaza in interior, ci atunci cand am lasat emotia sa plece si suntem gata sa ne aratam celorlalti cu cicatricea pe fata, stiind ca ea va ramane pentru totdeauna acolo. Stiind ca face parte din noi, ca si-a indeplinit rolul, ca datorita ei, noi suntem astazi mai buni si mai intelepti si putem sa impartasim asta cu ceilalti, prin tot ceea ce facem si suntem in prezent.

Putem izola la nivel mental, putem suspenda pentru o perioada razboiul interior cu “greselile” din trecut. Le putem admite la nivel intelectual. Tolerandu-le cumva. Inconjurandu-le cu un gard de rationamente. Sau evitandu-le. Dar le putem vindeca doar intelegandu-le. Doar acceptand in intregime atat mesajul cat si forma si intensitatea emotionala cu care ele s-au facut parte din experienta noastra. Si eliberand apoi emotia care nu ne mai foloseste in prezent.

Suntem vindecati atunci cand putem ne putem valoriza ca intreg care incorporeaza experientele trecutului nostru.

Suntem vindecati atunci cand ego-ul nostru se exprima din centrul nostrum. Din echilibru. 

Suntem vindecati atunci cand putem reveni la increderea si respectul fata de sine. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu