sâmbătă, 18 aprilie 2015

De ce avem nevoie de frumusete?

















"Cerul sărută pământul prin ploi, pământul sărută cerul prin flori."- Tagore

Ma uit in jurul meu si vad o explozie de frumusete. Primavara este cred, momentul in care ne lovim pur si simplu de frumusete, cel mai des. M-am intrebat de multe ori de ce avem nevoie totusi de frumusete in viata noastra? Ce este frumusetea? La ce foloseste un atribut atat de inutil? De ce se oboseste natura sa produca atata frumusete? De unde vine si mai ales unde locuieste frumusetea? 

Definitia spune ca frumusetea este o caracteristica a unei persoane, a unui animal, loc, obiect sau idei care furnizeaza o experienta perceptuala a placerii sau satisfactiei. Frumusetea este studiata ca parte a esteticii, sociologiei, psihologiei sociale si culturii. O frumusete ideala este o entitate care este admirata pentru perfectiune, sau care poseda trasaturi acceptate ca fiind frumoase intr-o anumita cultura.

Daca suntem intrebati de exemplu, de ce ni se pare o persoana frumoasa vom putea descrie: pentru ca are parul blond, ochii mari, de un albastru adanc, pielea fina, nasul delicat, se imbraca frumos. Dar, oare daca desenam pe hartie un chip blond, cu ochii mari si nasul delicat, va fi ea frumoasa? 

Frumusetea  nu este perfectiune. Frumusetea este armonie perfecta. Armonia trasaturilor. Armonia proportiilor. Armonia sunetului. Armonie naturala.

Ce ne atrage la frumusete? Este cumva, acea senzatie de bine emotional, care se naste automat in inima?

Frumusetea este un limbaj universal. Orice om intelege frumusetea, fara vreun training in prealabil. Orice om are aceeasi senzatie in fata frumusetii. Frumusetea ne introduce automat intr-o stare de admiratie si contemplare.

Frumusetea este meditatia pe care Dumnezeu o ofera fiecarui om, fara impunere si fara restrictii. Frumusetea este un mod de a interactiona cu Dumnezeu. In fata frumusetii, nici un om nu poate ramane indiferent. Se poate preface, se poate stapani, dar nu se poate sa nu simta atingerea acelui "ceva mai mult”. 

Cum se face ca exista frumusete? O gasim in culoarea cerului perfect senin, dar si in cei cativa nori aruncati pe cer. O gasim in picatura de roua ce sta in varful firului de iarba, ca un glob de sticla. O gasim in milioanele de flori care se exista pe acest pamant. O gasim in proportia de aur ce instituie o regula a frumusetii, dar pe care nu am inventat-o noi. Doar ne-a fost dat sa ne dam seama, pentru a putea crea la randul nostru frumusete. 

Dar ce este si la ce foloseste frumusetea? 
Frumusetea este acea calitate, fara aplicatii practice, care iti opreste sufletul si face ca viata ta sa fie vie. Frumusetea este acel moment de exaltare si inaltare deasupra ordinarului si a extraordinarului, pe care Dumnezeu ni-l ofera pentru a ne incarca mereu bateriile. Pentru a ne reaminti ca exista lucruri mai puternice decat insasi puterea. Ca exista un gen de putere care se poate manifesta printr-o finete si rafinament atat de mari, incat ingenuncheaza orice forta bruta. 

Frumusetea ne introduce intr-o stare de deschidere catre tot ce este in jurul nostru. Ne da o stare de bine capabila sa anuleze negativitatea, raul si grijile. Frumusetea este un buton de reset pentru tot ce incearca sa ne distraga de la a ne bucura de fiinta si viata. De la a ne aminti ca suntem infinit mai mult decat grijile si greselile noastre marunte. Nimic din ce am putea gresi vreodata ca oameni, unii fata de altii, nu se poate ridica la cat de mult poate Dumnezeu ierta din iubire. Si frumusetea este una din caile prin care isi revarsa iubirea asupra noastra. Unul din modurile in care ne invata sa iubim. Caci frumusetea te introduce cumva in taina iubirii. Te daruiesti neconditionat acelui moment de admiratie a unei expresii frumoase, a unui corp frumos, a unui copac inflorit, a unei flori, unei idei sau picturi. 

Artistii sunt agentii lui Dumnezeu care vand frumusete prin lume. O vad, o gasesc in ulei sau acril, in culoare, in piatra, in lemn, in textura, in forma, o reproduc pe panza si in materie, asa cum o vad cu ochiul si inima lor si o ofera lumii fara sa astepte vreo aprobare. Artistii sunt cei care surprind frumusetea inca din subtil si ne-o ofera intr-o forma materiala. Ne faciliteaza accesul la frumusete. 

Frumusetea transcende timpul, mintea, inima si spiritul. Acel moment de admiratie si contemplare pe care frumusetea ni-l smulge, este o rugaciune, pe care o oferim ca ofranda si recunoastere a omnipotentei divine. Nu poti grabi frumusetea. Ea are nevoie sa fie admirata si contemplata. Este vidul care suspenda gravitatia, iti incetineste goana si te opreste chiar la inima ta. Pentru ca, da, frumusetea este un mic loc chiar in inima ta. Ea nu poate exista doar in exterior. “Frumusetea este in ochii celui care priveste”.

La ce foloseste insa o calitate atat de lipsita de utilitate ca frumusetea?
As spune ca frumusetea nu este doar o calitate. Frumusetea nu este un concept. Este o valoare la fel cu adevarul si libertatea. Este intotdeauna o relatie intre noi si Dumnezeu. Prin frumusete, atunci cand ne ingaduim sa simtim, sa ne lasam inimile miscate de atingerea ei, de fapt il primim pe Dumnezeu in inima noastra. 

Te mai intrebi unde gasesti frumusetea?
O gasesti intr-un chip frumos, un corp frumos, o culoare sau o haina frumoasa. Un moment de liniste, un anumit loc. Sau chiar si o seara poate fi frumoasa. In miracolul rasaritului, in verdele primaverii, printre ramurile unui copac sau ciripitul pasarilor. In ochii unui copil, in zambetul fiintei iubite, intr-un poem, in blandetea ploii, in caldura soarelui. 

Iata o lista cu doar cateva moduri in care poti tu experimenta frumusetea:
1. Cand te trezesti dimineata devreme, fa cativa pasi afara pentru acteva minute. priveste copacii, cerul si norii. Asculta sunetele naturii: pasarile, apa, vantul. Adulmeca aerul proaspat al zilei inca neincepute. 
2.  Sadeste, creste sau cumpara flori pentru acasa. Fa-ti un colt sau o oaza de natura din plante, pietre, lemne si alte elemente naturale. 
3.  Inchide televizorul, inchide ochii si asculta muzica preferata. 
4. Cand ai de mers undeva, sau intr-o sambata (sac!) cand iesi la plimbare, evita rutele de pe bulevardele principale si ia-o pe stradute. Lasa-ti placerea de a te rataci si fii atent la tot ce in jurul tau. Oamenii si expresiile lor, cum sunt imbracati, ce culoare si forme au casele, atmosfera din parc, umbrele, norii. 
5. Alege-ti o floare si uita-te cateva minute in sir doar la ea. Studiaza-i detaliile, culoarea, delicatetea. 
6. Ia-ti o patura si intinde-te pe iarba cu fata la cer sau la stele. Lasa-te absorbit de studiul nemarginirii.
7. Admira gratia cu care se misca o pisica. Maretia zborului unei pasari. Blandetea unui cal. Bucuria unui catel. Perfectiunea unui fluture. 
8. Gateste ceva creativ. Bucura-te de culoare, de mirosuri, de bogatia fiecarui condiment. Aranjeaza-le si combina-le in felul tau pe farfurie. Aranjeaza o masa frumoasa, cu lumanari si o floare, poate chiar undeva afara, la un picnic. Savureaza. 
9. Viziteaza o galerie de arta. O expozitie de fotografie. Un magazin de bijuterii. O colectie de pietre pretioase. O gradina botanica. O gradina de fluturi. O poiana cu narcise. 
10. Ia-ti o carte si mergi in parc. Citeste-o pe banca. Bucura-te de copaci, de aer, de soare. 
11. Urca-te pe un munte, un deal, o cladire inalta si admira apusul soarelui. 

Sunt infinit de multe posibilitati de a invita frumusetea in viata noastra. Cel mai simplu mod de a intelege frumusetea,  este sa iei o ceasca de primavara si sa o sorbi cu sufletul. Pentru ca daca ne gandim bine, frumusetea este peste tot. Iar "atunci cand vei ajunge la inima vietii, vei gasi frumusete in toate lucrurile, chiar si in ochii care sunt orbi la frumusete” (Khalil Gibran).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu