joi, 30 octombrie 2014

Cine esti tu?















Fiecare dintre noi traieste si indeplineste de-a lungul vietii mai multe roluri. Creeaza si traieste un evantai de identitati si personalitati. Unele armonioase cu sinele, altele create pentru aparare. Unele sunt impuse din afara,  altele sunt auto-impuse din interior, prin filtrele si credintele proprii. 

Pentru cei mai multi dintre noi, nu exista un singur EU. Chiar daca regulile sociale ne forteaza sa ne asumam o singura identitate, sa fim o singura persoana, in interiorul nostru locuiesc mai multe personaje. Ne identificam printr-un singur nume, un ID, si putem face chiar o lista de trasaturi care ne caracterizeaza. Sustinem ca suntem o singura persoana, chiar daca uneori ni se pare si noua straniu ca avem un curcubeu de stari, senzatii, sentimente si toane. 

De fapt, in noi se ascunde o paleta intreaga de subpersonalitati. Avem un set de identitati si personalitati mostenite de la parintii nostri, modelate astfel incat sa le faca pe plac si sa le implineasca asteptarile, sau din contra, sa se razvrateasca impotriva lor. Un alt set il avem din timpul scolii, un alt set din intalnirile amoroase, un alt set de la job, un altul din sport, un altul din hobby-urile noastre. Fiecare dintre aceste personaje se denumeste EU si se activeaza atunci cand conditiile din jur stimuleaza trasaturile unuia dintre personaje. Singurul punct comun al tuturor acestor identitati este ca locuiesc toti in acelasi corp. 

Observandu-ne cu atentie, e destul de usor sa recunoastem ca suntem oameni totali diferiti in diferite momente. Suntem o persoana cand ne trezim dimineata, alta cand vorbim cu copilul nostru, alta cand suntem cu persoana iubita, alta cu seful nostru, alta cand ne uitam la un meci cu echipa favorita, alta cand visam cu ochii deschisi, alta cand dormim. Si totusi, intre ele, nu exista aproape nici o legatura constienta. Trecerea de la o identitate la alta se face automat, fara sa stim exact care dintre personaje e in rol la un moment dat si care a fost acum cateva minute. 

Vi s-a intamplat vreodata sa faceti o promisiune si apoi gandindu-va la ce ati promis sa va doriti sa nu o fi facut-o? Promitem, gandim si actionam din pielea unei personalitati. Apoi uitam sa ne tinem promisiunea sau personajul urmator nu vrea sa tina promisiunea. Asa se nasc conflictele din noi. Aflandu-ne intr-un rol, ne simtim coplesiti de cererile celor din afara care ne-au cunoscut la un moment dat intr-un alt rol, care le-a creat un set de asteptari. Acceptam mai des una din personalitatile noastre intrucat este dezirabila social si acceptata de ceilalti.

Din pacate, in zona noastra de constiinta nu exista un “centru de comanda” care sa inregistreze conditiile exterioare si cererile si sa trimita excat personalitatea cea mai potrivita. Modul in care apare unul sau altul dintre personaje este un mister.

Exista si varianta patologica in care persoana traieste vietile mai multor oameni in diverse perioade, de diverse lungimi, fara a sti in nici un moment de existenta celorlalte.

In varianta normala, una sau doua dintre personalitati sunt dominante si se manifesta mai des. Celelalte parti sunt neglijate, uitate, reprimate. Multe dintre ele au fost trimise in subconstient prin neacceptare. Pentru multi oameni personalitatea dominanta, nici macar nu este a lor. Este o falsa personalitate impusa de parinti, prieteni, job sau societate. Falsa personalitate este un intrus care a pus stapanire pe Eul real si incearca sa il deconecteze de la Sinele lui. Oamenii dominati de personalitati false sunt in general timizi, slabi, artificiali, crispati sau lipsiti de energie. Masca sufleteasca, pe care sunt fortati sa o poarte in permanenta, ii chinuie si le mutileaza interiorul pana la insuportabilitate. De aici, se nasc gesturi extreme orientate catre exterior sau catre propria persoana. 


Nu e usor sa gestionezi o armata haotica de personaje care incearca sa te cucereasca in fiecare moment. E nevoie de multa vointa si observare pentru a inventaria si a face cunostinta cu toate personajele din noi. E nevoie de rabdare si obiectivitate pentru a discerne care dintre identitati sunt ale noastre si care sunt cele create de noi pentru a le face pe plac altora. Si e nevoie de acceptare si intelegere pentru a le integra pe toate intr-o singura fiinta. Pentru a le conecta pe cele reale si a le face o “echipa” ce lucreaza impreuna si nu “individualitati” care se lupta pentru putere. Dar merita! :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu