joi, 2 octombrie 2014

Capcana judecatii

Campul constiintei colective este alimentat in permanenta cu trairi negative, cu frica, ura, nemultumire. Fiecare dintre noi traim zi de zi in mijlocul acestui camp. Uneori, atragem sau preluam elemente care nu le intelegem. Ne produc disconfort si ne irita. 

Primul impuls, by default, este sa reactionam judecandu-le. 

Le cream o identitate de “daunatoare”, “negative”, “rele”, “nedorite”, “inaceptabile”, valabila pentru noi. In acel moment, am pus piciorul in capcana si incepem sa alimentam cu judecatile noastre energia negativa colectiva.

De cate ori ne surprindem avand idei clare despre cat de “prost”, ‘cretin”, “stupid”, “agresiv”, “mizerabil”, “nesimtit” poate fi un subiect sau un personaj, e bine sa ne oprim si sa ne resetam gandurile. Sa acceptam doar sa le observam si sa le alimentam cu increderea noastra ca in fiecare dintre ele este acel “bun”, "frumos’, "destept”, “competent”, “politicos”, “deschis-la-minte”, “constiincios”. 

Astfel, dezactivam vartejul de negativitate pe care ni-l propusese colectivul, schimbam polaritatea si il investim cu asteptarile noastre. Acestea reprezinta comanda noastra pozitiva catre univers. Poate rezultatul nu va fi vizibil instantaneu. Exista inertie in orice schimbare. Dar, refuzand capcana de a judeca, propusa de mintea noastra, ne pastram in starea in care alegem cum sa fie energia din jurul nostru, in loc sa o preluam pe cea care ni se ofera. Altfel, ne lasam cuceriti si stapaniti de intuneric. Iar singura regula acolo e "a cui frica este mai mare”.

Sa ne amintim de fiecare data ca frica se trateaza cu iubire, ura cu compasiune si nemultumirea cu recunostinta. Sa ne amintim ca in acel  moment al “judecatii”, avem in maini alegerea. 

Cu ce trairi vrei sa contribui astazi la constiinta colectiva? Nu cumva astazi “platesti” judecatile carora le-ai dat putere ieri? Judecata, ura si frica nu pot crea armonie. Nu mai “lucra" pentru ele. Nu le mai folosi impotriva ta. Nu te poate obliga nimeni sa judeci. Si in asta consta puterea ta. Apara-ti puterea. Si dreptul de a alege. 





Photo: Alchemie by Julio Le Parc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu