joi, 15 decembrie 2011

Cum incepi ceva in viata. Orice! Chiar si o dimineata.

In majoritatea cazurilor contemplam o situatie existenta. Niste efecte.Facem un bilant. Tragem o linie. Iar rezultatul ne place mai mult sau mai putin sau nu ne place deloc. De obicei, e destul de departe de ce ne-am dori.
Ni se pare ca viata noastra e o suma de neajunsuri, de lipsuri, de momente nu prea placute, de o serie interminabila de “trebuie!”, “nu am ce sa fac?”, “depind de …”. Si atunci ne simtim tristi, mici, neputinciosi, resemnati. Intr-un caz fericit revoltati . Ne scufundam apoi voluptos in cauze exterioare. Nu sunt eu de vina, am un sef care nu ma intelege, colegii mei nu fac atat cat ar trebui, sistemul nu imi permite sa fac, sunt limitat de n cauze care nu tin de mine.

Trebuie sa merg la job chiar daca nu imi place pentru ca am facturi de platit, trebuie sa mananc, sa platesc chiria, rata, scoala, etc.

Nu am ce sa fac pentru ca nu imi permit sa ma gandesc ce mi-ar placea cu adevarat sa fac, pentru ca muncesc toata ziua, vin obosit, trebuie sa ma grija de altii…

Nu pot sa fac ce imi doresc pentru ca depind de jobul asta, nu am casa mea, nu am…, nu am.., nu pot…

Si putem continua zile in sir, fara sa ne repetam. La infinit.

Haide sa facem un pas inapoi si sa ne uitam la imagine. E o lista infinita de explicatii? E cumva o lista cu vaicareli? E un inventar de efecte? E o suma de intamplari pe care acceptam sa le traim dar fara sa ne implicam in crearea lor? Da,…cam asa e. Ne e la indemana sa amplasam cauza, vina, greseala, numiti-o cum vreti, in exterior, la altcineva. E un mecanism de autoprotectie celebru si infailibil. Ne e usor. Ne-am facut un reflex din a ne apara “integritatea”. Nu eu, nu eu…Altii.

Cu totul alta ar fi situatia daca in fiecare zi, dis de dimineata, ne-am propune sa ne luam viata in maini si sa decidem ca de astazi, din acest moment ne vom determina experientele, trairile, emotiile, faptele. Ca nu-I vom mai lasa pe acei altii, care by-the-way, gresesc tot timpul J, sa se amestece in viata noastra. Si vom lua procesul de la inceput.

Vom incepe cu fiecare din noi. Cu EU. Ce am facut eu de am lasat toate astea sa se intample?

Ce imi doresc EU de fapt? Ce imi place? Care sunt valorile mele? Ce vreau eu in adancul sufletului meu pentru mine? De ce? Cum m-ar face acele lucruri, fapte, experiente mai bun, mai fericit, mai echilibrat?

Cum ar arata o zi in care sa fiu impacat, multumit, fericit? Cum as arata eu? Ce as face?

Ce pot sa fac EU ca sa se intample asta?

Ce pot sa fac sa ajut pe altii sa fie impacati, fericiti, multumiti?

Pai …sa incepem cu inceputul…Sa luam in mod simbolic dimineata ca un inceput de zi, un inceput familiar, la indemana cu care ne intalnim in fiecare zi.

Cum sa iti incepi dimineata?

1. Considera ca fiecare dimineata e o mana intinsa de univers care iti ofera o infinitate de optiuni. Iti pune la picioare tot potentialul tau. E o noua sansa de a deveni TU acela care traiesti in bucurie, in pace cu tine si cu ceilalti, in armonie cu tot ce e in jurul tau.

2. Schimba-ti obiceiurile de dimineata . In loc sa mormai adormit si nemultumit ca esti in intarziere, trezeste-te cu un zambet larg, zambeste-I zilei care se aseaza in fata ochilor tai ca o poteca serpuitoare de munte si multumeste-I pentru sansa si onoarea de a fi TU insuti astazi. De a pasi pe propriul tau covor rosu.

3. Alege din infinitatea de optiuni cateva: astazi o sa fiu mai bun, o sa daruiesc cuiva ceva, o sa zambesc taxatoarei sau celor din masina alaturata, o sa fac o donatie, o sa iert pe cineva, o sa cer iertare de la cineva, o sa sun un prieten vechi cu care nu am vorbit demult, o sa-I fac o surpriza iubitului/iubitei, o sa citesc o carte, o sa plantez un copacel. Constientizeaza-ti alegerile, scrie-le pe hartie, pe telefon, pe computer, multumeste pentru sansa de a le duce la indeplinire si du-le la bun sfarsit.

4. Astazi mi se va intampla ceva extraordinar de bun! Fa primii pasi cu gandul acesta in minte. Nu stii ce, cum, prin cine, dar fi convins ca ti se va intampla ceva extraordinar de bun. Savureaza sentimentul placut pe care il simti cand esti convins de asta. E ca atunci cand primesti ceva fara sa te astepti. O surpriza placuta!

5. Ia-ti cateva momente si savureaza energia noii zile. Deschide fereastra sau fa cativa pasi pe terasa si inspira adanc. Saluta soarele, zambeste copacului din fata ta, zambeste luminilor care se aprind la ferestrele vecinilor , admira cum invaluie ceata totul in mister si bucura-te de sunetele diminetii: pasarele ciripind, pasi de trecatori, motoare pornind, sunet de usi, familia ta misunand prin casa si multumeste-le tuturor ca participa la crearea tabloului in care vei pasi in aceasta noua zi.

6. Cand ai iesit pe usa, nu o lua la goana, uitandu-te in continuu la ceas, bombanind sau injurand culoarea rosie a semaforului. Daca e rosu la semafor, ti se ofera un moment in care poti sa zambesti, poti sa admiri peisajul, poti sa observi o florareasa pregatindu-si florile sau fulgii de nea dansand pentru tine. Ti se ofera un moment de liniste. Incetineste, inspira adanc, zambeste, lasa vibratia si energia zilei sa te umple si spune-ti in gand ca toate persoanele, toate intamplarile, toate experientele din acea zi sunt pregatite special pentru tine. Te vor inveta ceva despre tine, te vor face mai bun, vor elibera acel om puternic din tine, iti vor arata ca poti fi mult mai TU, cel care e multumit si fericit. Intrand in aceasta noua stare de spirit, vei vedea ca durata timpului se schimba. Brusc, soseaua se va elibera, prinzi unda verde si chiar daca erai in intarziere, vei ajunge la timp. Timpul are calitati nebanuite. Timpul nu este linear. Tu poti sa faci o secunda mai lunga sau mai scurta, in functie de starea ta de spirit.

7. Si nu uita! Trecutul e in spatele tau, nu mai poti sa il schimbi. El a avut un rost si poti sa te gandesti ce a vrut sa te invete, ce a vrut sa iti dezvaluie, dar nu il cara mereu cu tine. E un bagaj inutil, greu si obositor. Gandeste-te la el, respecta-ti experientele si invatamintele, extrage-ti lectiile si da-I drumul. Porneste din acest moment, prezent si traieste-l asa cum simti TU, asa cum vrei. Fiecare zi e o sansa cu care te intalnesti doar atunci, e unica si nu se va mai repeta. De ce sa irosesti o zi? Fa ceva pentru tine, pentru ceilalti, pentru natura. Ziua de astazi si-a dat intalnire cu tine. Nu va mai fi o alta zi de 14 decembrie 2011. Traieste-o. Prin alegerile tale. Prin ceea ce alegi tu ca ti se va intampla. Nu iti pierde timpul cu ceea ce nu poti controla. Daca esti prins intr-o poveste care se intampla independent de tine, aminteste-ti ca nu esti intamplator parte din poveste. Esti acolo pentru a invata sa nu te temi. Pentru a alege cum reactionezi. Pentru a gasi solutii. Pentru a ajuta. Orice situatie in care te gasesti e pentru binele tau. E pentru a afla ceva important despre tine.

Nu-I asa ca ai uitat de lista de nemultumiri? Nu-I asa ca pare indepartata si desueta?

Asta pentru ca te gandesti la ce poti tu sa faci ca sa fi multumit si fericit. E mult mai placut, nu-I asa? Nu mai ai nevoie sa gasesti motivatie in “trebuie” ci esti propulsat de propriul entuziasm. Atunci cand ne punem in miscare din interior, din noi, totul e posibil.

Totul sta intr-o decizie. Decizia ca nu mai vrei sa traiesti o viata trasata de altii. Decizia si intentia de a nu risipi nici o zi stand si inventariind o lista cu lucrurile care nu iti plac la viata ta. In fiecare moment prezent, avem o dimineata la dispozitie. Avem ocazia in fiecare moment sa ne trezim. Sa facem pasii care ne duc acolo unde ne dorim. La inceput mai mici si mai timizi, dar daca esti pe drumul tau, nu vei obosi niciodata, nu te vei plange niciodata, drumul nu ti va parea lung si greu niciodata.




Iti doresc o dimineata continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu