duminică, 24 noiembrie 2013

El Camino

Am facut primii pasi pe traseul catre Santiago de Compostela, acum multi ani, citind paginile scrise cu atata inspiratie de Shirley MacLaine in Camino.

El Camino, cunoscut ca si "Drumul lui Iacob”, este denumirea celui mai important pelerinaj spiritual al Europei Medievale si reprezinta un traseu de circa 800 de km, care incepe in Franta, langa Biarritz si se termina la mormantul Apostolului Iacob din Santiago de Compostela, punctul final al pelerinajului. Camino este un pelerinaj care dateaza inca din anul 950 d. Hr. si care se parcurgea de la casa pelerinului, pana la Santiago de Compostela, pe jos, in circa 30 de zile. 

Daca la origine, pelerinajul a fost facut pentru a transporta ramasitele sfinte ale Apostolului Iacob, din Ierusalim pana la locul unde au fost ingropate si care reprezinta astazi finalul calatoriei,  Santiago de Compostela, astazi exista patru mari rute care pot fi parcurse pentru Camino si orice traseu pana acolo este acceptat. Simbolul acestui pelerinaj este cochilia unei scoici, simbolizand ca toate drumurile se intalnesc intr-un singur punct metaforic, al cunoasterii de sine, reprezentat de finalul calatoriei, de Santiago de Compostela.

Camino este in primul rand o calatorie spirituala. O calatorie pentru a te descoperi pe tine. Pelerinajul se face pe un traseu care trece prin toate formele de relief si clima. Adaposturile sunt ieftine si modeste, adesea constand doar intr-un acoperis deasupra capului, fara confort, asigurandu-ti doar minimul necesar pentru supravietuire. In adaposturi si de-a lungul traseului, intalnesti alti pelerini purtandu-si framantarile si cautarile intr-o bocceluta.

Ceea ce vei intalni pe drum sunt experientele de care ai nevoie pentru trezirea ta spirituala, pentru a te cunoaste cu adevarat, pentru a descoperi care sunt valorile tale adevarate, cine esti tu, in conditii vitrege de supravietuire, lipsit de distragerile confortului si comoditatii cotidiene. Camino este iesirea constienta din zona de confort. Este ragazul oferit de la maruntisul si vartejul pseudo-problemelor noastre pentru adevaratele cautari.

Camino are multe semnificatii. De la epuizarea fizica, mergi 30-35 de km pe zi, in fiecare zi, pe jos, timp de treizeci de zile, pana la epuizarea psihica. Contactul permanent cu necunoscutul, cu foamea, cu setea, cu instinctele primare, trezesc cei mai ascunsi monstri care zac in tine si ti-i aduc la confruntare. Camino este locul care dezgroapa toate fricile tale, toate temerile, toate prejudecatile. Camino este lupta fiecaruia cu partea lui intunecata si victoria. Camino descopera in pelerin resurse nebanuite de bunatate, iubire, ajutor, compasiune. Daca temerea ta e boala, te vei confrunta cu boala. Daca ceea ce ascunzi in tine e frica, te vei confrunta cu frica. Si fiecare dintre monstri va fi echilibrat de bunatate si de frumusete.

Vei cunoaste atat intunericul cat si lumina. Fiecare dintre cele cinci simturi va fi testat pe rand. Vei fi nevoit sa te reconectezi in cele mai subtile forme cu natura. Iti vei reaminti ca esti leu sau jaguar, sau elefant si ca esti regele padurii. Vei fi uneori nevoit sa renunti la a vedea si sa inchizi ochii, pentru a simti cu inima.

Vei experimenta singuratatea si solidaritatea. Frica si iubirea. Tristetea si bucuria. Ispita infrangerii si victoria. Vei fi singur cu judecatile, gandurile,  deciziile tale si consecintele acestora. Vei cunoaste ce inseamna cu adevarat cuvantul pericol si ce decizii iei atunci cand iti este amenintata viata.

Camino e o calatorie spirituala catre interiorul nostru. E varianta intensiva si practica a calatoriei pe care o parcurgem de-a lungul vietii. Este pelerinajul Trupului impreuna cu Mintea si Spiritul nostru. Mai intai Trupul va cere suprematia. Apoi Mintea se va proclama conducator. La urma, Spiritul va incerca sa faca pace. Si vei invata la capatul drumului, ca suntem si trup si minte si spirit. Si nici una dintre cele trei, nu are mai multe drepturi decat cealalta. Ca nu e nici o competitie, ci fiecare are rolul sau.

Camino este drumul cautarii de noi. Este cautarea misiunii noastre. E un drum de purificare si descoperire a esentei vietii. 

Fiecare dintre noi are de parcurs Camino, macar o data in viata. Poate nu fizic, poate doar metaforic. Pelerinajul in care sa descoperi ca poti fi in acelasi timp Invins si Invingator. Ca lupta nu exista, ci o inventam de fiecare data cand ne indoim de iubire. Ca putem tot ce am fost convinsi ca nu putem si mult mai mult decat atat. Ca nu exista o destinatie ca scop in sine, ci revelatiile se nasc din urmele pasilor tai. Ca indiferent pe ce drum ai lua-o, nu exista un drum gresit, si vei ajunge in final tot acolo. La tine. Ca nu poti evita intalnirea cu partea ta intunecata si nici nu o poti ascunde la infinit. Ca tot ce esti face parte din tine si din drumul tau. Asa cum Camino, este Drumul lui Iacob si al multor milioane de pelerini.




Photo credit: Marcela Paz


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu