marți, 12 noiembrie 2013

Calatoria unui gand

Astazi mi-a venit un gand. Care s-a transformat intr-o idee. Pe care am decis sa o impartasesc cu voi. Si prin asta i-am dat viata. Finalul, il vom vedea peste o luna. 

Iata ideea. 

Ce-ar fi sa renuntam putin la teorie si sa trecem putin la fapte? Pentru asta, va propun un experiment. Nu costa nimic, dar e o ocazie buna sa ne cunoastem mai bine. Sa cunoastem mecanismele care se afla in mintile noastre atat de complexe. Sa exploram putin ce inseamna constiinta.

Experimentul consta in a merge la cules de ganduri. Ce inseamna asta? E destul de simplu, dar cere un pic de disciplina si determinare, ca orice act de vointa, condus de data asta, de curiozitate pura. 

Va propun sa urmarim cum un gand se poate materializa. Si nu vorbesc aici despre o dorinte de genul “vreau sa fiu milionar in euro” sau “vreau sa intalnesc perechea perfecta”. Nu vreau sa intram pe taramul acestui tip de dorinte, pe care le purtam poate de ani de zile cu noi, nerezolvate. Acest tip de dorinte pot fi blocate de atasamentele noastre. Pe care le vom discuta cu o alta ocazie.

Ceea ce va propun, este alegeti sa fiti atenti la un gand care va atrage atentia zilele astea. Sa il izolati din aglomeratia de ganduri, sa il salutati, sa ii dati un nume (primul care va vine in minte) si pentru o  perioada, sa zicem o luna, sau poate mai putin, sa il urmariti de cate ori apare.  Urmariti-l cum se transforma. Observati ce urme lasa si ce efecte produce. 

Poate fi o curiozitate legata de o persoana care iti apare in minte obsesiv, poate fi unul din cele sase lucruri imposibile pe care “Alice in tara minunilor" le gandeste inainte de micul dejun, poate fi o frica, poate fi o nemultumire, ceva ce iti doresti, o judecata la adresa cuiva, o confuzie. Orice gand se poate califica. 

Timp de o luna, acest gand va aparea intr-un jurnal scris sau nescris. Daca simtiti, puteti sa va notati undeva numele lui si data la care l-ati ales. De exemplu, daca numele gandului meu va fi Alep, jurnalul se poate numi “Calatoria lui Alep” si de preferinta este ca observatiile sa fie consemnate, macar simbolic, undeva, in ordine cronologica.

Pe parcursul acestui experiment vom afla modul in care acest gand isi face loc in realitatea noastra. Modul in care gandul nostru isi parcurge traseul lui de maturizare si se transforma in energie ordonata, in actiune, in fapta, in efecte asupra altora, si la final in starea noastra de spirit legata de propria noastra viata. Modul in care se materializeaza un gand.

Din experimentul lui Young, menit sa demonstreze teoria luminii ca unda, stim ca prin observatie interferam cu obiectul observatiei noastre, iar particulele isi schimba comportamentul. E esential, din acest motiv, ca in relatia noastra cu gandul ales sa il observam doar, detasati, fara sa ne propunem sa punem  reflectoarele pe el. Fara sa il speriem, fara sa-l judecam. Sa il observam neutri si sa-l lasam sa se transforme in material. 

Asta inseamna desigur, sa fim atenti ce emotii ne declanseaza gandul, ce reactii fiziologice, ce sentimente il insotesc. Ce actiuni se nasc in urma acestor senzatii. Dupa ce apare actiunea, notati-va in jurnal inclusivi ce dubii ne apar in minte legate de actiunea respectiva, ce indoieli, ce semn e atasat, ce emotie. E pasiune, dorinta aprinsa, revolta, furie, nerabdare, confuzie, surpriza, entuziasm, euforie, bucurie, incantare, sacaiala, anxietate, deprimare, ceva nedefinit.

Pentru experiment, va recomand sa alegeti ceva care se situeaza in zona pozitiva. Pentru ca observatia sa ajute nu doar la constientizarea etapelor pe care le parcurge acesta, de la nimic - gand - intentie - decizie - test dubii - actiune -   reactie - materializare - atasare eticheta emotionala - arhivare, ci si la materializarea lui cu succes. Si cu ocazia aceasta, putem sa punem in biblioteca noastra un gand pozitiv. Gandurile negative tind sa foreze ca un tirbuson, iar notificarile aparitiei lui sa fie insotite de negarea lui.  Daca vrem sa fim sinceri, putem observa insa, foarte clar, efectele pe care un gand negativ le are asupra starii noastre psihice, energetice, fiziologice. Si pana la urma, asta e cel important beneficiu al acestui exeperiment.

Ce facem de fapt prin observare? Adaugam constiinta unui gand. Il scoatem din intuneric si il marcam. Il remarcam de fapt din multime. Il scoatem din anonimat. Il branduim. Ii acordam atentie. Ii acordam focus. Il investim cu intentie si cu mindset. Il condamnam la esec sau la succes. 

Daca vreti sa observati un gand fara sa interveniti, pentru a avea si acest insight, puteti sa analizati in observatie reversa, doua cazuri recente din viata voastra. 

Unul dintre cazuri poate fi analiza inversa a unui esec. De la momentul final, mergand in spate si observand ce s-a intamplat, unde a inceput sa scartaie, ce am simtit, ce am facut, unde am ignorat semnele, unde am fortat, unde am abandonat. Unde s-a strecurat indoiala, neincrederea, dubiile. Unde am vrut sa ne impunem cu orice pret vointa, impotriva firii si ordinii naturale. Unde s-a transformat gandul nostru in loser. 

Al doilea dintre cazuri poate fi o situatie fericita, in care totul a mers ca pe roate, plecand cu analiza de la momentul in care s-a finalizat cu acea bucurie sincera a succesului, si intorcandu-va inapoi pe traseu la ce ati facut pentru asta, ce ganduri, emotii, vointa, stari v-au insotit, si ajungand pana la gandul sursa de unde s-a nascut totul totul, de unde a plecat prima idee. O sa observati ca aceasta analiza va va face sa retraiti acea energie a implinirii, a perfectiunii detaliilor si conexiunilor.

In acest mod, retroactiv, putem sa observam ce s-a intamplat, nu chiar cu acuratetea de a trai live situatia, dar totusi detasati de atractia defensivei, in care ne simtim indreptatiti sa ne gasim scuze si explicatii. Si fara “riscul” de a modifica rezultatele.

Si cum calatorului ii sade bine cu drumul, ganditorului ii sade bine cu gandul.
Calatorie placuta!



Photo: Artwork Attila Rajcsók – Core of a Thought

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu