sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Apa si Foc, Cer la mijloc












Sunt lucruri in jurul nostru, banale, sau devenite banale, intrucat ne-am nascut cu ele si fac parte din viata noastra zi de zi, ceea ce le demonetizeaza, la condamna la obisnuit. Mai mult, modul cotidian in care interactionam cu ele, le face invizibile. Le plaseaza in categoria lucrurilor care ni se cuvin.

Multe dintre ele, in special cele pe care le consideram ca ni se cuvin, sunt elemente sacre, care au o semnificatie spirituala majora, despre care nu stim cine le-a creat si dupa ce formula magica. Nu stim ce alchimist le-a impartit in proportiile perfecte, in care le gasim in jurul nostru. Nu stim pentru ca nu le mai vedem. Nu ne mai intrebam. Nu observam. Nu ne mai e usor sa le scoatem din decor si sa le privim constienti.

Ce s-ar intampla insa, daca am alege sa le vedem? Sa le scoatem din zona in care nu le mai constientizam valoarea si importanta, si sa le aducem la suprafata constiintei. Sa le privim cu alti ochi. Sau sa le privim cu acei ochi, care pot vedea dincolo de imediatul nevoilor si dorintelor animalului din noi.

S-a intamplat odata, sa fiu in Bologna, chiar de ziua Sfantului Petroniu, parintele spiritual al orasului rosu, cum imi place sa il numesc, datorita cladirilor din caramida rosie. Piata Maggiore, e facuta parca special pentru a pastra intre laturile unui patrat mii de ani de istorie, frumos arhivata intre milioanele de caramizi, ce stau ca intr-o biblioteca. 

Aici, in cea mai importanta piata din orasul turnurilor rosii, de Sfantul Petroniu, era organizat un spectacol impresionant care prezenta semnificatia celor doua elemente apa si focul, dialogul dintre ele, puterea fiecarui element si lupta. Pe latura dreapta a pietei era focul care izbucnea cu scantei, flacari si sunete, amenintand cu parjolirea. Pe latura stanga, eleganta, era apa, care putea sa se adapteze flexibila, sa fie modelata, apa cea care nu renunta niciodata. Dupa ce fiecare a arata ce poate sa creeze si ce poate sa distruga, dupa lupta, cele doua elemente Apa si Foc au dansat. Pe o muzica divina, ele s-au completat si au dansat efectiv, intr-un vals  ce cuprinsese intrega piata. 

V-ati dat seama probabil, ca in prima parte m-am referit la cum privim noi elementele primordiale: apa, aer, pamant, foc, elemente care fac parte din noi, si din toate lucrurile, sunt principii ale Fiintei si componente ale Universului. Cele patru elemente sunt pilonii Creatiei, din ele este creeat Totul, dar sunt si elementele cu cea mai mare putere de distrugere, atunci cand nu mai pot sta in echilibrul in care au fost asezate dupa reteta divina.

In mod clasic, ne amintim de ele, atunci cand ne lipsesc: cand nu avem apa curenta, cand nu avem gaz deci foc, cand pamantul nu rodeste, cand suntem raciti si respiratia devine un efort. Dar ne oprim doar in nemultumirea noastra. Si atat.

V-ati gandit vreodata, cat de mult are fiecare dintre ele sa ne invete, si cat de la indemana sunt, pentru toti, invataturile lor? Cu cata generozitate si naturalete ne sunt puse la dispozitie, cat de mult le putem ignora si cat de mult rau stim sa facem uneori?

Daca am putea privi APA, in profunzimea semnificatiei ei am putea invata de la ea: 
  • adaptabilitatea: ea curge nestingherita, indiferent de peisajul pe care il parcurge si ia forma oricarui recipient care o gazduieste
  • complexitatea si creativitatea: din diversitatea formelor in care o putem gasi: lichida, solida, gazoasa
  • perseverenta: picatura chinezeasca, sau apa care isi croieste drum prin stanca
  • rabdarea: intrucat efectul transformator al apei se vede dupa multa curgere
  • curatenia: apa dizolva murdaria si o elimina apoi, lasand totul curat
  • usurinta, curgerea, fluxul: viata trebuie lasata sa curga armonios
  • linistea si puterea din calmul adanc al marilor si oceanelor
  • forta colectiva: o picatura in ocean, nu se vede, dar toate picaturile din ocean reprezinta o forta imensa
  • comunicarea: va amintiti desigur principiul vaselor comunicante

Cea mai frumoasa lectie a apei, este ca noi suntem unul, unitatea din tot. Bem apa, cazuta din ceruri, care a sarutat pamantul, l-a mangaiat in curgerea raurilor, si apa devine parte din noi. Apa din noi are istoria tuturor locurilor si oamenilor pe care i-a cunoscut pe unde a trecut. Apa din noi intelege apa din flori, din copaci, din pahar, si din ceilalti oameni. Daca suntem suparati, apa va transmite tuturor asta si ei vor resimti in preajma noastra toate emotiile noastre. Daca suntem fericiti, energia noastra transmisa de apa, va inspira, va lumina, va ridica pe cei din jur. Apa este elementul prin care o mama, stie intotdeauna ce se intampla cu copilul ei. Copilul e o parte din ea, si apa din celulele copilului comunica apei din celulele mamei, cu acuratete, ce i se intampla.


Daca am putea vedea cu alti ochi AERUL, am putea invata ca:
  • totul are legatura cu totul
  • inspirand, ii inspiram pe ceilalti
  • expirand, contribuim la univers
  • aerul e cel care are in grija ca viata sa continue: semintele, sporii sunt purtati de vant si lasati acolo unde e nevoie de ele pentru a perpetua viata
  • nu totul e vizibil, dar chiar daca nu se vede, nu inseamna ca nu exista sau ca e gol
  • nu putem sa luam o “bucata de aer”, dar daca analizam aerul la microscop, vedem ca desi noi oamneii, nu avem nevoie sa stim cate microorganisme si particule se afla in aer, in acest spatiu invizibil pentru ochiul uman e un intreg univers. Care atat timp cat nu il agresam, isi manifesta doar menirea de a asigura viata, oxigen.
  • aerul este spatiul, potentialul, nimicul
  • aerul umple tot, e omniprezent
  • aerul e cel mai important canal de comunicare: toate cuvintele se duc in aer, formeaza vibratii, ating urechea noastra si se recompun ca semnificatie de data asta in mintile noastre la receptie; putem spune chiar ca aici sta principiul teleportarii:)
  • aerul este mesagerul, mediul care poarta orice mesaj, este gazda undelor, sunetelor, vibratiilor
  • este partea eterica, usoara din noi
  • aerul poarta racoarea, aromele, prospetimea
  • aerul e inventatorul zborului si parintele aripilor
  • aerul ne invata libertatea, imaginatia, absenta limitelor,  a granitelor, infinitul
  • aerul e mesterul care uneste respiratia mea, cu respiratia ta, cu respiratia tuturor 

Cea mai frumoasa lectie pe care aerul ne poate preda este comunicarea. Aerul uneste totul cu tot si asemenea internetului comunica de la unul la altul printr-o retea invizibila.


Daca am putea sa privim cu ochii deschisi, FOCUL, am sti ca focul este transformare:
  • focul e soare, flacara, scanteie, lumina
  • in timpul arderii focul imblanzeste materiale brute si le transforma in unelte sau obiecte de arta
  • in timpul arderii, focul elimina inutilul, eliberand in timpul procesului gaz, energie, caldura, si pastreaza esentialul, mineralul, elementele simple de la care a plecat orice compozitie
  • focul inseamna eliberarea masiva de energie care poate fi coplesitoare, este transformare dinamica, avand scopul nobil ca prin distrugere sa curete iar ceea ce ramane, devine fertil.
  • focul inseamna revolutie, schimbare prin forta, transfomare chinuitoare, dar totala
  • focul e lipsa de compromis, e momentul de dupa decizie sau revelatie, in care nimic nu mai poate ramane la fel

Cea mai frumoasa lectie a focului este energia si transformarea.


Daca am putea sa privim cu alti ochi PAMANTUL nostru drag am afla de la el:
  • stabilitatea materiei, greutatea, consistenta indiferent de formele infinite in care se afla: fie cristal tarsnparent, sticla, fie lemn, metal, praf, carne si oase, frunze, flori.
  • pamantul este fizicul, mineralul, substanta oricarui lucru sau fiinte
  • pamantul este gazda noastra, planeta albastra, este mama iubitoare care ne tine in bratele ei
  • pamantul reprezinta energia feminina a fertilitatii, ea da viata: in plante, in animale, le ofera toate resursele de care au nevoie pentru viata
  • scopul ei este de a fi suport si resursa infinita a vietii
  • pamantul inseamna ceva greu de clintit, stabil, puternic, fertil
  • miscarea pamantului nu e sesizabila, pare foarte inceata, dar e nevoie de aceasta baza solida si sigura pe care sa creasca viata.
  • pamantul e expresia iubirii neconditionate, a compasiunii, a intelegerii, a altruismului, a serenitatii, a fortei masive
  • pamantul e simbolul casei, al mamei, al creatiei

Lectia pamantului este iubirea, protectia, siguranta.


Cate putem sa ne amintim, sa constientizam, doar privind in profunzime, doar conectand fizicul, mentalul si spiritualul, doar observand cele patru elemente esentiale care ne slujesc si ni se daruiesc neconditionat in fiecare secunda, nu-i asa?

Dar, sa nu uitam ca cele patru elemente calme si blajine, care dau viata si o sprijina mereu, au si forta si puterea nelimitata de a distruge. 

Apa in varianta ei distructiva poate aparea in furtuni devastatoare, ploi torentiale, inundatii, tzunami, poate inghiti totul, poate fi mediu de infectie, la fel de mult cat poate curata si dezinfecta.

Aerul poate trimite tornadele, vanturile puternice, musonii, poate fi gazda unor virusi mortali. Poate imprastia gaze sau substante periculoase, poate deveni incarcat de praf si substante toxice.

Focul are poate puterea cea mai clara si mai expresa de distrugere. Focul poate sa arda suprafete imense de padure. Exploziile, eruptiile vulcanilor, bomba atomica, armele de foc, grenadele, minele, toate inseamna distrugere prin foc.

Mai mult decat atat, atunci cand se completeaza intre ele in distrugere, forta lor creste exponential. Ganditi-va la valurile uriase generate de cutremure, la tornadele in care vantul se combina cu apa, la focul care e potentat de vant, la forta electrica a unui fulger atunci cand se intalnesc apa, aerul si focul si pe care doar pamantul le poate anula puterea.

Scapate de sub control, fiecare in parte poate sa rada tot de pe fata pamantului si sa ne readuca in punctul zero, unde toate lucrurile trebuie create din nou, unde toate lucrurile au o semnificatie si un scop, unde nu exista negociere, superficial sau inutil.

Sa nu uitam ca cele patru elementene ne invata o lectie simpla:

Lectia Creatiei
Ele sunt Intregul, care se reflecta in fiecare dintre Componente
Asa cum e in Interior - asa si in Exterior 
precum e in CER asa si pe PAMANT 
ce e Departe e si Aproape 
Infinitul il gasim in tot ce e Limitat
Divinul e in fiecare Om si Omul reflecta Divinul 
Fiecare element e Fizic, material, dar si Abstract - idee si principiu
Diferiti, dar fara se concepe unul fara altul
Fiecare element are rol Practic, efectiv dar se pot desprinde si invataminte Teoretice din temperamentul si comportamentul sau
 Fiecare element poate Crea sau poate Distruge

Si toate acestea sunt langa noi si in noi. Zi de zi, secunda de secunda. 


Poate am uitat, sau poate ca uitam cate putin in fiecare zi, ceea ce suntem.


In jurul nostru, insa, sub ochii nostri, sunt in fiecare moment, toate informatiile de care avem nevoie, pentru a ne aminti. Ca tot ce e in noi, este in toate. Ca nimic nu ramane la fel, totul se transforma. Ca orice facem noi, ii influenteaza si pe ceilalati. Si in final, ca toti suntem iubiti asa cum suntem.

Dimineata, e o ocazie buna nu doar sa deschidem ochii, ci sa vedem cat de mult ne este oferit. Sa intelegem, sa multumim sa ne inclinam. Sa ne comportam pe masura divinului care se afla in noi.

Buna dimineata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu