marți, 11 august 2015

11 resurse gratuite pe care le primim de-a gata

Care sunt primele ganduri carora le faci loc dimineata, cand deschizi  ochii? Ce deadline-uri am? Ce mi-a ramas de facut? Ce ‘trebuie’ sa nu uit sa fac azi? 

Apoi, la oglinda, in timp ce te speli pe dinti: Ce cearcane am. Iarasi m-am ingrasat. De ce sunt asa obosit? Cu ce ma imbrac astazi? 

Apoi, deschizi facebook-ul si vezi unde mai e plecat X, ce si-a mai cumparat Y, cat copii are Z, ce zambet si-a mai pozat cine si brusc, realizezi ca tu nu ai nici o sansa sa fii fericit, implinit, bogat, relaxat, pentru ca tie iti lipseste ba situatia materiala, ba relatia sentimentala, ba jobul perfect, ba cunostintele, ba diplomele sau norocul celorlalti. Si motivat la suprafata, dar deprimat pana in adancul celulelor, iei vopseaua maro si pe cea neagra si incepi sa pictezi o zi de cacao, unde toate partile sunt negre si toate merg pe de-a indoaselea. Ajungi curand la concluzia ca nu ai nici o sansa, ca esti varza, ca nu ai nici un sens pe fata pamantului, ca orice ai face e sortit esecului.

Si cu blazarea asta in coltul privirii, iti iei haina de victima din cuier si pleci inarmat cu vaicareli si nemultumiri, gata sa ti-o mai furi o data de la viata. 

Ei bine, ai trasat perfect un cerc vicios in care paradigma de autorealizare (ceea ce crezi in avans, se indeplineste intocmai) este mecanismul perfect.  Stii sa folosesti legea atractiei, dar impotriva ta. 

Te-ai gandit oare vreodata, sunt convinsa ca te-ai gandit, cum poate fi transformat un cerc vicios , intr-unul virtuos, cu doar o mica schimbare? Cum ‘altii’ stiu sa faca din acest cerc un ritual, un set de obisnuinte creativ, functional care genereaza fericire si implinire?
 
Iata ce poti sa faci tu. Incepe prin a recunoaste, multumi si folosi lucrurile pe care le primesti de-a gata. Observandu-le iti vei da seama, ca nu sunt putine si ca in acest moment le folosesti putin, sau nici macar nu le mai constientizezi.

Iata cateva din lucrurile pe care noi le luam de-a gata si uitam sa le apreciem si sa fim recunoscatori pentru ele:

1. Viata.  Te-ai trezit din somn si ai privilegiul de a fi in viata. De a celebra viata, pentru inca o zi. Indiferent cum au fost orele noptii, cand nu ai fost constient, poti reveni la prezenta, respirand in pace o noua dimineata.

2. Libertatea. Nu doar ca ai primit viata, dar esti si liber sa faci ceea ce vrei cu ea in fiecare moment. Intratat de mult esti iubit si respectat incat ti se permite chiar sa ai ganduri negre, sa o folosesti pentru a fi deprimat, sau pentru a te victimiza. E dreptul tau sa faci din fiecare clipa ceea ce vrei: un moment trist sau o clipa de bucurie. 

3. Siguranta. Un acoperis deasupra capului, un pat in care sa dormi, apa calda, liniste. Gandeste-te cati oameni, dorm pe o banca, in gara, pe o gura de canal, pe strada, in padure. Gandeste-te cum e sa nu ai o casa. Cum e sa iti lipseasca o baie pentru a fi curat, un loc unde sa te intorci seara, sa te bucuri de cei dragi si sa iti primesti prietenii. Cum e sa nu ai un pat al tau in care sa te odihnesti. Nu-i asa ca nu e cea mai buna alegere, avand toate astea, sa le umpli cu ganduri negre? Nu-i asa ca esti brusc mai norocos decat multi altii?

4. Pacea. Traiesti in ritmul tau, in liniste. Nu se aud gloante, tancuri sau suierat de avioane militare. Pacea e unul dintre cele mai pretioase daruri, pe care uitam sa le apreciem. Imagineaza-ti doar ce ar insemna sa stai in transee sau sa fii nevoit sa vezi oameni raniti sau murind la tot pasul. Sa fii in pericol si lipsuri. Sa iti vezi parintii sau copii murind. 

5. Mancare si apa. Ai posibilitatea sa mananci trei mese pe zi, sa iti cumperi sau sa iti gatesti absolut tot ce iti doresti. Inghetata, ciocolata, fructe, legume, paine, seminte, condimente, absolut tot ce iti poti imagina. Ai privilegiul sa te poti rasfata cu o infinitate de arome si gusturi. Ori de cate ori iti doresti. Daca ai tinut vreodata post negru stii cum este sa iti fie foame. Gandeste-te cati oameni se trezesc si se culca infometati sau au doar o masa saracacioasa pe zi. Sau au ce sa manance, dar nu pot. Poate sunt bolnavi si nu pot sau nu au voie. Bucura-te si multumeste pentru acest privilegiu. 

6. Sanatatea. Esti sanatos. Ai doua maini, doua picioare, ochi, nas, gura, urechi. Nu iei pastile, nu mergi in carucior, nu trebuie sa faci dializa, nu depinzi de nimeni, esti stapan pe miscarile tale. Poti vedea, poti auzi, poti privi, poti vorbi, poti gandi, poti face. Esti deja bogat. Sanatatea este una dintre cele mai mari bogatii. Nu ai un corp perfect ca cele din revista? Nu iti mai place culoarea parului? Tunsoarea? Simti sa te revolti putin si sa te porti excentric sau rebel? Ok, dar esti sanatos. Iti permiti sa ai preocuparile si prioritatile pe care ti le alegi. Nu unele impuse. Aminteste-ti de asta de fiecare data cand mananci, cand bei, cand e timpul sa te odihnesti, cand ai tentatia sa tragi de tine inutil, fara sa ai entuziasmul regenerator.

7. Puterea. Soarta ta e in mainile tale. Tu esti maestrul propriei tale vieti. In ciuda aparentelor, nu depinzi de nimeni. Indiferent ce faci, tot ce faci, faci pentru tine. Alegerile tale iti croiesc drumul, gandurile tale iti definesc visele, crezurile tale iti aleg prietenii. 

8. Resurse. Ai o planeta care iti daruieste tot ce ai nevoie. Apa, mancare, aer, lumina, caldura, frumusete, caldura, racoare, munti, rauri, copaci, flori, fructe, legume, lemn, piatra, minerale, metale. Tot ce poti visa. Tot ce ai nevoie pentru tine si visele tale.

9. Acces nelimitat. Ai lumea la picioarele tale. Orice colt de glob, orice om de pe planeta se afla la un click distanta. Poti afla orice, poti vorbi oricand, oricat cu oricine. Esti parte dintr-o retea infinita de experiente, cunostinte si trairi. Ai acces instant la orice. 

10. Lumina. Esti, te hranesti, transmiti lumina. Suntem facuti din lumina, comunicam prin lumina, ne alimentam cu lumina. Vedem cu ajutorul luminii. Lumina ne aduce intreaga informatie de care avem nevoie si transmite ceea ce suntem lumii. Desi o ignoram 99,99% din timp, lumina este energie si informatie. Undele vizibile sunt doar o parte din ce inseamna lumina. Ultravioletele, infrarosul, razele X, gamma, undele radio sunt toate lumina.  Iar tu ai puterea de a emite lumina.

11. Iubirea. Undeva, cineva te iubeste. Mama, tata, fiul, fiica, sotul, sotia, bunicul, bunica, matusa, unchiul, prietena, prietenul, catelul, pisica.  Cineva se gandeste la tine, are grija de tine, intreaba de tine. Si peste toti, Dumnezeu te tine in palma de cand te-ai nascut. Orice ai face, orice ai gandi, orice ai alege, esti iubit.  

Inainte de incheiere, incearca acum sa evaluezi, cat mai cantaresc grijile tale. Cat de multe poti face cu ce ai  primit deja de-a gata, gratuit si cata valoare e in tot ce ai deja. Cata putere ti s-a dat. Cata libertate. Cata sustinere, cate resurse. Cu cata iubire esti inconjurat. Toate in cantitate nelimitata. Neconditionat. La dispozitia ta.

Nu-i asa ca dimineata incepe putin altfel? Brusc esti bogat. 
Intreaba-te ce faci tu cu fiecare din darurile acestea? Cum ai putea sa folosesti mai bine tot ce primesti? Odata ce realizezi cat de mult primesti, nu va mai exista alta dorinta decat sa daruiesti. E coplesitor cat primim odata cu darul vietii. 

“Abia am timp sa ma mir ca exist “, spunea Nichita Stanescu. Si stia bine ce spune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu