miercuri, 22 ianuarie 2014

Gandul nostru cel de toate zilele

Noi nu suntem una cu mintea noastra. Noi suntem de esenta divina. Si totusi, ne-a fost dat un asemenea instrument, devenit atat de performant, incat isi aroga de multe ori rolul de director general al vietii noastre.

Conform unui studiu NSF, mintea genereaza zilnic intre 12.000 si 70.000 de ganduri pe zi. Hmmm. Un manager ocupat, nu-i asa? Dintre acestea, majoritatea sunt non-sensuri. In cea mai mare parte a timpului, gandurile penduleaza intre amintiri, reluari, reformulari ale trecutului sau proiectii, vise, fantezii, amplasate in viitor. Surprinzator este cat de putine ganduri sunt cele ancorate in momentul prezent. Cele care conteaza. Singurele care pot avea valoare si care pot schimba ceva. Singurele prin care traim cu adevarat. Singurele prin care ne cream realitatea. Ceea ce conduce la concluzia ca, invmare parte, mintea noastra "rataceste" pe un taram iluzoriu, inexistent. Trecut sau neintamplat. 

S-a estimat ca 70-80% din gandurile noastre zilnice e reprezentat de gandurile negative. Ceea ce, daca e adevarat, e trist. Asta ne indica faptul ca cea mai mare parte a timpului, managerul nostru mental, e ocupat cu scenarii, cu frici, cu judecati, cu vinovatii, cu explicatii, cu scuze despre trecut sau cu evadari in viitor. De parca prezentul e un punct atat de fierbinte, incat mintii ii este teama sa nu se arda. Si pentru ca imbatata de putere, nu vrea sa-si piarda scaunul de manager, isi justifica existenta producand ganduri inutile, care nu fac altceva decat sa ne distraga atentia de la ce suntem. 

Exista totusi un remediu. Pentru ca noi, nu suntem una cu mintea noastra cea-prolific-producatoare-de-ganduri-nonstop, avem posibilitatea de a o monitoriza. De a o audita. Si de a sesiza "rebuturile" pe care mintea ni le prezinta. De cate ori sesizam un gand negativ, putem sa ii atasam o eticheta cu "defect" sau "fals" si sa il trimitem la reciclare. Exact ca in business, un control al calitatii gandurilor noastre. ISO. Managementul calitatii gandurilor.

Rezultatul? Ar trebui sa fie unul inaltator. Constientizand aparitia gandurilor negative va produce automat o curatire a procesului de generare a acestora. Mintea este inteligenta. Invata. Noi suntem cei care uitam ca ea este cel mai performant instrument al nostru, dar care asteapta ordinele noastre. Pe care daca nu le primeste, isi ocupa ea timpul cu ceva. 


Incercati, macar pentru o zi sa implementati acest control al calitatii gandurilor voastre. Veti fi surprinsi cat de mult control avem asupra realitatii noastre.


Photo credit: Ma Vinci's Reliquary, Page 77, Random thoughts



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu