marți, 8 decembrie 2015

5 Motive ca sa vii la acest Concert de colinde

Nu foarte demult, universul prin doi frumosi mesageri (Cristina si Lili) mi-a scos in cale ocazia de a canta intr-un cor absolut special: Corala Sf. Elena, gazduita de biserica catolica cu acelasi nume. Fara a avea multe cunostinte tehnice despre muzica (ce ciudat suna), dar cu dorinta si placerea sincera de a canta, am spus cu drag da. De aici si pana la concertul de joi, unde vreau sa va invit, e doar un pas. Firesc.  Si deoarece pentru mine nu e un simplu concert, ci este un moment plin de semnificatie, vreau sa va dau fiecaruia dintre voi, cateva motive in plus pentru a fi alaturi de Corala Sf. Elena joi, pe 10 Decembrie, la ora 19:30 la Catedrala Sf. Iosif (str. Genreal Berthelot nr. 19) din Bucuresti la un frumos concert de Cantece si Colinde de Craciun in beneficiul a 200 de copii bolnavi de canceri, prin Asociatia P.A.V.E.L.


Dar mai intai de toate, v-ati gandit vreodata care e diferenta dintre o banda inregistrata, de cele mai multe ori redand varianta cea mai buna de interpretare si un concert live, in care momentul, starea, sunetul, lumnile, inclusiv temperatura, locatia sunt unice, continand exact atata cantitate de emotie si imperfectiuni cat e nevoie pentru a ramane autentic si irepetabil. Care e diferenta de perceptie la un concert, alaturi de cateva sute bune de suflete care primesc cu inima deschisa acel miraculos amestec de mzica, voci, vibratie  aerului, liniste, inspiratii si bucurie ce inunda un spatiu atat de sacru cum e o catedrala? V-ati gandit vreodata cat de importanta este continutul spiritual al acestui tip de muzica, tipul de energie si de vibratie pe care il primesti? Colindul este in primul rand o urare dela suflet la suflet si o decoratiune vocala a bradului de Craciun. Iar muzica atator voci reunite are o forta anume.

Dar sa revenime la motive. Iata 5 motive pentru a veni la un concert caritabil de colinde.

1. Frumusetea vocii umane
Inflexiunea , vibratia, frecventa unica a vocii umane care reda prin interpretarea personala a fiecaruia exact trairea acelui moment, destinat a fi trait acolo, pe loc si nu a fi stocat si re-ascultat. Daca e vorba despre un cor, vocile individuale se insumeaza sinergic intr-un flux, intr-un dialog, al sopranelor, alto, tenori, basi. Un cor este un instrument muzical complex si rafinat, in care rotitele si mecanismele sunt oameni. Oameni cu ganduri, preocupari, joburi, stari si vieti proprii. Oameni care se intalnesc, repeta, invata, devin un grup, devin o comunitate, devin o singura voce. Unii sunt blonzi, altii sunt bruneti, toti sunt diferiti, fiecare unic. Insa fiecare e atat  frumos in felul lui (ca toti oamenii de altfel) si toti impreuna devin mesageri ai prezentei Divine. 

2. Catedrala
Daca e vorba despre un cor intr-o catedrala, dialogul se extinde, intrucat lacasul de rugaciune vine si el cu energia si linistea lui. Cu intentia fondatorului, cu munca zidarilor, cu donatiile enoriasilor, cu slujbele preotilor, cu suma tuturor pasilor celor care au trecut pragul bisericii, cu toate sperantele acelor oameni care si-au depus rugaciunea, cu fiecare picatura de credinta care a intrat in timp in zidurile bisericii. O catedrala este in primul rand adapost pentru nodul divin care leaga toate lucrurile. Acustica, ecoul, peretii catedralei la un concert cu voci, sunt parte din reprezentatie.

3. Tu creezi experienta
Mai mult decat muzica creata de vocea umana, locatia si momentul unic, participand la concert devii parte din el. Prezentul tau, trairea ta, ceea ce primesti, modul in care traiesti experienta, incantarea, bucuria, sentimentele inaltatoare pe care le simti si pe care le daruiesi inapoi acelui spatiu si oamenilor din jur te face co-creator al acelei experiente. Tu, spectatorul, cel care vii cu urechea ca sa iti umpli inima, esti la fel de important ca si corul, ca si pianul, ca si biserica. Pentru tine, ca si pentru toti cei care vom fi acolo, concertul este doar contextul si pretextul sa refaci legatura profunda cu tine si legatura divina. 

4. Continutul spiritual 
Un concert in care se impletesc colinde, Brahms, Schumann, Mozart sau Ramirez, devine o experienta spirituala in sine, prin continut, prin stare, prin atmosfera si vibratia acelui moment. In afara de energia la care esti invitat sa participi, esti colindat si in acest cadru festiv ti se ureaza de bine. De aceea primim colindatorii Urarea este o binecuvantare pe care o iei acasa si o pastrezi in inima un an intreg. 

5. Copii - cel mai inalt scop
Si daca mai aveai nevoie de un motiv in plus, acesta poate fi recunostinta. Pentru ca in schimbul acestei minunate experiente esti invitat sa ajuti niste copii care au primit o misiune mai grea, astfel incat cercul sa se inchida frumos si energia sa curga catre acolo unde e nevoie pentru echilibrul perfect al unui univers aflat in haine de sarbatoare. Concertul la care va invit este un concert caritabil pentru a ajuta 200 de copii bolnavi de cancer. Orice contributie, oricat de mica este apreciata si primita cu gratitudine.

Cam asta ar fi. Daca esti liber, daca te afli in apropiere, daca poti, daca iti face placere, te astept cu drag, joi, la ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif (General Berthelot 19), la acest Concert de colinde.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu