sâmbătă, 17 octombrie 2015

De ce ne este frica? Ce este iubirea?





















Daca lumea a devenit ostila si simti ca trebuie sa faci lucruri (cum ar fi job, familie, relatie, altele); daca simti ca trebuie sa traiesti, inseamna ca la un moment dat te-ai despartit de esenta fiintei tale. De ceea ce vrei tu. De ceea ce ai venit tu sa creezi. Si in loc sa creezi, sa impartasesti, sa fii fiecare experienta, fiecare emotie, fiecare clipa, incerci sa inghesui toate parerile celor din jur despre tine, in acel loc sacru care ar trebui sa fie ocupat de ceea ce vrei tu. Mai mult, incerci sa faci din ceea ce cred ceilalti, legi, carora sa li te supui.  Te asezi de bunavoie intr-un pat al lui Procust si ti se pare firesc sa tai, sa ciuntesti parti din tine, dupa fiecare noua parere a celor din jur. Pana cand la un moment dat, schilodit si obosit de atatea renuntari, te uiti in oglinda si te intrebi: "Cine sunt eu si cine este cel care  se uita la mine din oglinda?"

Aminteste-ti cum era cand erai copil si singurul lucru care te interesa era ce simti in interior. Si sa exprimi ce simteai din interior catre exterior. Vroiai sa te joci - te jucai. Iti era foame - mancai. Erai obosit - dormeai. Aveai nevoie de un prieten care sa iti asculte imaginatia - il inventai. Totul pornea din interior. Ghidul tau era ca tu sa te simti in largul tau si sa creezi liber tot ce simteai in acel moment ca vrei sa faci. Erai inconjurat cu iubire. Erai iubit enorm. Asta era protectia ta si mediul in care tu puteai sa te simti liber.

La un moment dat, insa, ai facut cunostinta cu Frica. Mai exact, cu amenintarea ca cineva din exterior iti poate retrage iubirea neconditionata cu care tu ai fost dotat din nastere, pentru a te ghida si pentru a-ti fi lege. Cineva, sau ceva, o experienta te-a facut sa crezi ca acel magic ingredient pe care ai venit sa il primesti si sa-l daruiesti, sa-l impartasesti cu toti cei din jur, este de fapt o marfa. Care iti va fi luata, daca nu faci intr-un anumel fel. Care iti va fi data, daca te comporti intr-un anume fel. Daca platesti cu libertatea ta. Daca te supui vointei si regulilor altora. Daca te straduiesti sa nu superi diverse persoane care au aparut in viata ta, de-a lungul timpului si pe care TU le-ai investit cu autoritatea de a-ti putea retrage iubirea. 

Frica de a nu fi iubit, pe care copil fiind, ai simtit-o atat de puternica, atat de profunda, ti-a conditionat de atunci intreaga viata. Pentru ca in acel moment, copilul a stiut ca viata fara iubire, orice moment fara iubire, inseamna moarte. Din acest motiv, acea frica a fost pentru copilul din tine egala in intensitate cu frica de moarte. 

Timpul a sters experienta, a dizolvat amintirea, dar nu a putut sterge frica. 

De aceea, de cate ori libertatea ta (de a spune, de a face, de a simti asa cum vrei) incearca sa se manifeste, va trebui sa treaca testul fricii. “Merita oare sa risc sa spun, sa fac, sa simt ce vreau si poate sa pierd iubirea, pe care aceasta persoana ar putea sa mi-o ofere?” Iar raspunsul copilului va fi negresit : ‘Nu merita. Mai bine ma conformez; mai bine fac asa cum cred eu ca celalalt ma va accepta, si ma va iubi”.

Si, te trezesti, in caruselul anilor, ca frica ta in loc sa te apropie de ingredientul dorit, numit iubire, te indeparteaza din ce in ce mai mult. Facand tot timpul cum vor ceilalti, acumulezi munti de frustrare, munti de resentimente, munti de furie si revolte. Iar ceilalti, tot nu te vor placea. Poate te vor placea pe moment. Dar pentru ca in interactiunea cu tine, nu te vor gasi pe tine cu ceea ce esti si vrei tu, ci se vor gasi tot pe ei, schimbul, sinergia, evolutia nu va putea avea loc. Iar ei se vor indeparta. Si tu te vei simti respins, neacceptat, neiubit.

Stiu ca e greu sa te intorci acolo unde copilul a trait prima data Frica. Emotia este foarte puternica. Dar e doar o emotie. Atata timp cat fugi de ea, ea te va urmari peste tot. Gandeste-te ca aceasta emotie, frica de a nu fi iubit, sta intre tine si bucuria vietii. Sta intre tine si implinirea ta. Sta intre tine si puterea ta.

Singurul loc unde exista iubire in cantitati infinite, singurul loc in care iubirea nu este o marfa si nu depinde de ceilalti este in inima ta. E de ajuns sa o gasesti, sa o generezi, sa o daruiesti, sa faci totul cu iubire. Nimeni nu iti va mai putea da la schimb ura, respingere sau abandon. Pentru ca iubirea strapunge orice invelis, topeste orice scut si opreste orice rautate. Iubirea este ceva ce nu iti poate fi luat.  Ceva atat de puternic incat nu poate fi distrusa de nimic, nu poate fi transformata in altceva, nu poate fi refuzata. Este acel ingredient invizibil si totusi inconfundabil pentru care suntem toti aici. Pe care ne este frica sa o pierdem. Fara de care ne nu ne gasim pe noi insine si nu ne gasim locul. Fara de care nimic nu are sens.

Pentru ca iubirea este sensul, ratiunea de a fi a, misiunea finala a vietii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu