ncercuirea spatiului care delimita al doilea 1 dupa 9. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0. Zero barat, s-a folosit apoi pentru a delimita numarul de simbol.
Babilonienii au inventat zero lasand mai intai un spatiu liber pentru a delimita 10 de 100, si pentru a marca absenta unei valori in coloana sutelor, de exemplu 2025. Mayasii l-au inventat din necesitati practice de gestionare a diverselor tipuri de calendare pe care le tineau, neatribuindu-i functia de numar. Abia indienii l-au inventat pe zero ca numar si nu ca element despartitor.
Ca numar, Zero este considerat un numar natural, par, care nu e nici pozitiv nici negativ, ci marcheaza granita dintre ele:
* Daca aduni a + 0 obtii a
* Daca inmultesti a x 0 obtii 0
* Daca imparti a : 0 obtii o imposibilitate
* Daca imparti 0 : a obtii 0
In general, zero are functia de a anula tot ce este si de a readuce starea de nimic. De aici a fost preluat ca erou in sistemul binar, care e atat de prezent in vietile noastre prin computere. Zero este spatiul dintre doua comenzi, zero este functia care nu duce catre ceva.
Cariera lui zero, a luat avant foarte repede. Denumirea lui s-a dezvoltat din arabescul sifr, preluat ca zefiro de Fibonacci si prescurtat la zero de venetieni.
Zero nu s-a nascut deci ca inceput. Ci ca simbol al capacitatii de a merge mai departe. Si astazi, cand un copil invata sa numere el va incepe cu 1. Unu este simbolul inceputului. Zero este conceptul de nimic, dar nu coincide cu nimicul, cu absenta a ceva, a unei cantitati, a unei masuratori, ci este spatiul, pauza, care marcheaza conexiunea dintre doua existente, este granita intre negativ si pozitiv, este elementul care anuleaza tot pentru a o putea lua de la capat.
In viata noastra zero, este momentul deciziei. Momentul in care delimitam spatiul gol cu un cerc. Momentul in care dam identitate nimicului. Zero este momentul intentiei cu care impregnam energia aflata in stare libera si ii dam un scop. Zero este momentul de referinta. Reperul de la care putem porni din nou. Zero este locul in care hotaram.
Zero este de asemenea, locul unde poti sa te intorci intotdeauna. Este momentul constientizarii si al vointei. Este momentul in care anulezi ce a fost inainte si pregatesti terenul pentru ceva nou: o alta directie, un alt tu. Uneori viata te intoarce in punctul zero. Cand pierzi tot si o iei din nou de la zero. E sansa de a renaste, de a te redescoperi, de a recunoaste ca segmentul de dinainte s-a incheiat. Ca incepe o 9 serie de noua numere .
Zero este prezentul. In spatele lui sunt momentele traite, pe care nu le mai putem aduce inapoi, sau anula. In fata este viitorul cu cifrele lui pozitive care ne invita sa creem, sa ne jucam cu ele dupa orice algoritm vrem. Zero este punctul din care poti sa cresti.
Zero este momentul neutru in care orice judecata dispare. Nu exista rau, raul e cu minus, nu exista bine, binele e cu plus. Zero este acceptarea. Potentialul. Din zero, se poate pleca oriunde.
Zero este acum. Poti sa hotarasti orice, doar acum, in punctul zero. Se spune ca exista niste cicluri pe care dupa ce le parcurgem, putem accede, ca in jocurile de strategie, la un alt nivel. Zero este spatiul dintre doua etape. Zona de popas, in care ne dam seama. Zero este momentul constiintei. Punctul de referinta. Am plecat de la zero. Am construit de la zero. Ma intorc in punctul zero.
Zero este momentul de liniste in care gandurile sunt alungate in afara cercului mintii. E momentul in care eliberam spatiul pentru a lasa loc pentru altceva. Zero este punctul fara de care nu exista un nou inceput. Zero este duminica. Ziua in care saptamana incetineste. Ziua in care care se face din nou spatiu, pentru o noua saptamana. Zero este dimineata, in zorii zilei la granita dintre intuneric si lumina. Zero este atunci cand ai deschis ochii. In spate ai somnul, in fata ai inceputul unei zile. Zero marcheaza in fiecare dimineata un nou inceput.
Recomandare carte:
“Zero - Biografia unei idei periculoase” - Charles Seife (disponibila
si ca audiobook)