duminică, 20 octombrie 2013

Frumusetea intre dar si handicap



Nu exista om care sa nu o doreasca. Frumusetea fizica e probabil una dintre cele mai dorite si invidiate calitati. In numele ei, se fac sacrificii imense. Industria aferenta tine ocupata o parte importanta a populatiei globului. Dar, pana la urma, ce este frumusetea? Cine stabileste criteriile dupa care un om este frumos? La cei ii foloseste? E intradevar frumusetea un avantaj sau poate fi un handicap?

Frumusetea fizica este acea calitate care provoaca vizual admiratia, placerea, dorinta. Frumusetea e cea care atrage atentia. Si aici intervine intrebarea? Dupa ce a atras atentia, ce urmeaza? Care e rolul frumusetii fizice?

De fapt, la origine, si asa cum functioneaza in lumea animalelor, frumusetea are rolul de a atrage perechea cu genele cele mai potrivite pentru perpetuarea speciei. In fiecare moment, celui mai frumos exemplar, i se propune cea mai buna varianta din punct de vedere genetic pentru cel mai reusit rezultat al reproducerii. Creierul lanseaza substanta placerii, iar din haita de lupi de exemplu, liderul isi alege cea mai frumoasa femela. La oameni, dupa o perioada, substanta genetica nu mai e suficienta, intervine rutina, monotonia, substanta placerii e retrasa, iar universul propune o noua optiune castigatoare din punct de vederea genetic, dintre optiunile compatibile genetic aflate in preajma ta. Pentru ca universul isi doeste cat mai multe combinatii, copii cat mai reusiti genetic, care sa asigure generatii puternice si rezistente. De aici, intervine acele aventuri, indragosteli, care consumate, ofera pe moment o infuzie de serotonina si dopamina, la solicitarea organismului. Ceea ce nu stim noi, este ca organismul are un nivel maxim al placerii pe care o poate suporta. In momentul in care acest maxim e atins, creierul opreste productia de dopamina si secreta o substanta care sa limiteze atractia. Dupa acesata sinusoida functionam si noi si animalele. In timp ce lor li se pare ceva natural, noi avand constiintae sine, suferim. Nu mai suntem frumosi, ca nu mai suntem iubiti, ca nu a mers, ca nu suntem suficient de buni, cand de fapt e vorba de mecanismul biologic al selectiei naturale.

Dar, sa ne intoarcem la frumusete. Faptul ca cea mai frumoasa femela a fost aleasa de liderul haitei, nu inseamna ca daca celelalte femele s-ar stradui sa arate ca ea, ar fi mai dorite. Fiecare fiinta are o compatibilitate genetica. Atractia fizica se naste atunci cand universul considera ca din genele celor doi, ar iesi cea mai reusita combinatie genetica a puiului. Faptul ca noi incercam sa modificam exteriorul nu anuleaza regula genetica. Ci, eventual ne ajuta trecem de punctul initial: atragerea atentiei. Atentie insa: poate fi atrasa atentia unor exemplare care nu fac parte dintre petitorii genetici, dar pentru care tu poti reprezenta cea mai buna varianta de imperechere.

Frumusetea poata parea la suprafata un avantaj. Dar, atunci cand nu e inteleasa poate fi sursa unor false complexe de superioritate care il fac pe "frumos" sa isi imagineze lui i se cuvin atentie favoruri, pozitie sociala, bani, succes, unor preocupari masive legate de exterior in detrimentul dezvoltarii, a unor prejudecati cum ca nimeni nu e suficient de bun pentru el,  impreuna cu o viata de neimpliniri sentimentale. Ii pot creea senzatia ca e special. Frumusetea poate sa blocheze drumul spre evolutia intelectuala sau spirituala, intrucat cei din jur vor tinde sa ii atribuie doar aceasta caracteristica. Cuiva care sta de vorba cu un frumos,  ii va fi greu sa treaca de frumusetea fizica, va avea tendinta sa invidieze, sau sa fie atras de ea si mai putin de continutul propozitiilor. Pierderea frumusetii, poate genera drame, pentru aceia care au investit totul in ea. Frumusetea se poate transforma foarte usor in handicap.

Deci, dupa cum vedeti, frumusetea este relativa. Frumusetea e ceva legat proportii, de context, de combinatia dintre diverse elemente. Uneori frumusetea e data doar de faptul ca sti cum sa te imbraci. Frumusetea nu se poate obtine doar din exterior. Si nu are nici o legatura cu perfectiunea, cu simetria, cu incadrarea in sabloane. Frumusetea vine din fericire, din implinire, din liniste, din iubire. E componenta imateriala, magica din varful baghetei unei zane, care da stralucirea, aura, lumina, limpezimea, din ochii si de pe fata cuiva si care il fac sa fie frumos. Cred, de aceea ca salile de fitnes ar trebui sa se ocupe cu sanatatea, cu tonusul, cu intretinerea, si nu cu mutilarea, cresterea artificiala a muschilor, cu sacrificiul. Frumusetea calculata, poate fi obtinuta din ingrijire cosmetica si musculara, imbracaminte, a fi la moda, accesorii. Dar nu poate fi intiparita pe mimica. In spatele colectiei de muschi poate fi un baietel disperat care striga dupa iubire. Sau in spatele unui chip de papusa poate fi o fetita timida care are nevoie de atentie. 
A primi confirmarea ca e frumos e preocuparea numarul unu si sursa celor mai multe suferinte, atunci cand e ignorat. O tanara frumoasa, va avea intotdeauna tendinta sa se ocupe cu afisarea acestei frumuseti si mai putin cu rafinarea ei intelectuala. Va avea tendinta sa se foloseasca de ea, cu orice ocazie. Va avea tendinta sa aiba asteptari mari, sa vaneze masculi doar ca sa demonstreze ca e dorita, pentru propria nevoie de confirmare. 
La fel si masculii. Cei macho, vor crede ca odata cu frumusetea fizica, li se cuvine si aroganta, badarania, superficialitatea, ca li se cuvine totul. Se vor baza pe frumusetea lor, in timp ce altii se vor slefui, vor invata, se vor antrena. Intr-o buna zi, cand frumusetea va disparea, ei vor ramane doar cu asteptarile, cu dexamagirile, cu neputinta lor de a lupta pentru ceea ce is doresc.

Adevarata frumusete nu poate fi mimata. Ea vine din interior, si este un indicator al starii noastre sufletesti. Frumusetea nu e un scop in sine. Nu e ceva dupa care sa alergi. Ea ni se da, atunci cand suntem ok noi cu noi insine. Altfel, e o eticheta care mai mult te incurca. Pare scumpa, nimeni nu indrazneste sa se apropie, sau pare prea ieftina pentru cum arata si atunci sigur are un defect. 

Frumusetea e acel ceva, misterios si greu definit, care te atrage fara sa fie evident, si te invita sa o descoperi, ca o discutie placuta care nu are nici un obiectiv, ca o,plimbare careia nu-i stii destinatia, ca o muzica ce te surpinde din combinatia de acorduri. Frumusetea ne e data pentru a trezi bucurie si pentru a ne masura bucuria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu