duminică, 16 august 2015

Cine ia deciziile pentru tine?

Exista perioade in viata noastra cand stim ca lucrurile nu merg asa cum ne-am dori, cei carora le dedicam timpul nostru, nu sunt cei alaturi de care potentialul nostru este implinit la maxim. Ceva ne spune in aceste perioade de aparenta liniste, ca poate ar trebui sa schimbam ceva. Si totusi nu o facem. Continuam sa navigam pe o sinusoida fina, care ne aduce cand o bucurie minuscula, cand o dezamagire si invatam cumva sa ne mentinem echilibrul intre aceste doua stari.

Si totusi, la un moment dat, dezamagirea incepe sa capete greutate. Asteptarile noastre devin mai consistente si dezamagirile mai intense, mai agresive, lasand urme mai adanci, declansand reactii mai dure. Intrebarile si indoielile se infiltreaza mai adanc si asemenea apei care intra in crapaturile fine ale pietrelor, croiesc crevase care cu timpul vor deveni gropi si goluri.

Apoi, de obicei, intervine criza. Cei de langa noi pleaca sau gasesc undeva un sambure de curaj si recunosc minciuna pe care ne-au servit-o cu acordul nostru. Cea pe care noi am simtit-o prin acel ‘ceva nu e in regula’, ‘ceva nu merge’. Se intampla ceea ce era firesc sa se intample. Universul desface minciuna si ne ofera din nou sansa de a ne asculta inima.

Ce facem noi in majoritatea cazurilor? Ne refugiem in ego-ul inflamat de urmatoarele capcane: “Cum sa ma paraseasca pe mine?”, “Cum sa imi spuna mie asa ceva“- si aici poate fi orice construct mental pe post de explicatie: nu sunt frumos/frumoasa, nu sunt destept/desteapta, nu sunt slab/slaba, sunt prea frumos/frumoasa, sunt prea destept/desteapta, sunt prea slab/slaba. “Cum sa ma paraseasca pe mine pentru cineva care in opinia mea arata la fel, sau chiar mai rau?”

Si aceasta samanta care incepe clasic cu “Dar de ce … mie?” reprezinta o cale sigura de a fugi din nou de adevaratele intrebari pe care ar trebui sa ni le adresam noi insine. Fuga devine obsesiva. Ne acapareaza intreaga gandire. Ne lasam obsedati de acest ‘dar de ce mie, cand eu nu am gresit cu nimic?’, aruncandu-ne intr-o transa hipnotica in care aceasta intrebare obsesiva ne va purta pana la urmatoarea persoana potrivita sa ne reflecte acelasi lucru. Incepem o noua relatie, simtim din nou acea nepotrivire, dar de data asta suntem dispusi sa luptam, nu? Nu mai suntem dispusi sa mai trecem printr-un nou esec. Ce o sa spuna lumea? Si incepem sa facem eforturi: sa fortam lucrurile sa se potriveasca, sa taiem de la noi bucata care nu se potriveste si sa compensam cu efort acolo unde celalalt nu pune nimic.

Ce ar trebui sa facem in tot acest timp? Sa ne oprim din ‘de ce mie?” si sa ne dam seama ca tot ce se intampla are legatura doar cu noi. Nu are importanta de ce a facut celalat ceva. Sa ne oprim si sa vedem ce simtim noi, ce vrem noi dincolo de toti ceilalti.

Sa ne luam un moment de ragaz si sa ne uitam cu ochii deschisi in urma noastra la drumul parcurs. Sa vedem cat de mult ne-am ascultat inima atunci cand am facut alegerile? Si daca nu am fost noi cei care am luat acele decizii, cine era acel cineva din capul nostru, care vorbea peste noi? Erau parintii, era lumea, erau prietenii, colegii, societatea, religia? Cine locuieste in mintea noastra si are atata autoritate incat sa suprascrie vocea inimii si ia decizii care se intorc mereu impotriva noastra?

Intrebarea ar trebuie sa fie nu “De ce mie?” ci “Ce credinte si valori am preluat si de la cine, care ma fac sa iau decizii din frica?” De ce sunt de acord sa trec peste inima mea, atunci cand simt ca nu e in regula. Ce frica ma indeamna sa fac asta? Frica de a nu ramane singur? Frica de a nu ramane niciun Fat Frumos sau Ileana Cosanzeana pentru mine? Frica de a fi stigmatizat de societate pentru ca nu m-am inscris in normele ei? Frica de a fi considerat un ratat pe toate planurile? 

De ce fugim de noi si ne focusam pe ce spun sau fac ceilalti? Pentru ce, ceea spun ceilalti e mai important? Pentru ca ne e frica de ce cred si spun ceilalti. Pentru ca avem nevoie de aprobarea celorlalti.

Si daca frica aceasta ne-a facut sa luam intotdeauana decizii gresite, ce-ar fi  ca macar o data sa ascultam doar de inima noastra? Sa facem acest pact cu noi insine, dupa ce reusim sa acceptam locul in care suntem acum. Dupa ce acceptam intreg drumul nostru, cu suisuri, coborasuri, greseli si indoieli.

Acum sunt aici. Aici si acum. Si tot ce a fost in urma a trecut. Sunt aici si acum si nu imi lipseste nimic. De acum, singura voce de care voi asculta este inima mea. Si crezi sau nu, acest moment de decizie stabileste cu cine te vei intalni si ce vei trai in viitor. Pentru ca acceptarea de sine, alinierea cu tine si angajamentul de a  nu iesi din cuvantul inimii sunt cele mai eliberatoare actiuni. Si reprezinta intoarcerea ta catre tine. 

Pentru ca singura ta misiune pe acest pamant este sa ramai autentic si fidel fata de ceea ce simti, fata de talentele tale unice, fata de ceea ce inima ta valideaza.

Frica distruge libertatea. Frica hipnotizeaza si ne tine in transa. Frica ne deconecteaza de inima si ne tine doar in puterea mintii. Frica e instrumentul prin care mintea crede ca ne protejeaza de schimbari. Chiar si de acelea care ne sunt benefice. Frica ne paralizeaza vointa. 

Si daca vrem sa ne folosim de puterea fricii, ar trebui sa ne intrebam: ‘Daca eu am fost trimis pe acest pamant cu misiunea de a ma exprima pe mine insami, de a-mi urma chemarea, de a face ceea ce stiu si imi place si eu nesocotesc prin tot ceea ce fac misiunea mea, ce mi se va intampla?' 'Nu cumva universul va gasi o modalitate de a ma corecta? De a ma aduce inapoi? Si atunci, nu cumva imi risipesc viata, facand totul impotriva mea, doar pentru a invata ca trebuie sa imi ascult inima? Nu cumva voi ajunge intr-un punct in care va fi prea tarziu si nimanui nu ii va mai pasa?' 

Tu poti schimba totul in orice moment. Si doar tu esti singurul care o poate face. De aceea, fa-ti o obisnuita din a reflecta in fiecare zi asupra ceea ce crezi, de unde vine acea credinta si daca iti aduce vreun beneficiu sau nu. Este ceea ce crezi si ceea ce vrei cu adevarat?

Creatorul tau si intreg universul te-a creat pe tine asa cum esti si ti-a dat dreptul de a te exprima si de a simti in felul tau unic. Ti-a cerut un singur lucru. Sa fii tu insuti. Si singurul mod in care poti respecta perfectiunea creatiei este sa fii autentic. Sa crezi in tine. Nu ai nevoie de aprobarea nimanui. Nici a parintilor, nici a bisericii, nici a prietenilor, nici a colegilor, nici a societatii. Nu ai nevoie de aprobarea nici uneia dintre vocile care si-au facut lacas in capul tau. Ai nevoie doar de aprobarea inimii tale. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu