Sunt infinite modurile in care comunicam. Verbal, vizual, auditiv, senzorial, emotional, kinetic, psihic si spiritual. In orice mod ne-am exprima, comunicam pentru a ne conecta unii cu altii. De-a lungul vietii, nu avem nici o pauza de la comunicare. Nu prea ne luam concediu. Caci si tacerea spune intordeauna ceva despre noi.
Comunicam cu toata fiinta noastra. Comunicam prin cuvinte. Dar prin cuvinte, ascundem la fel mult. Comunicam prin gesturi. Uneori adaugand forta cuvintelor, alteori doar pentru a le contrazice. Comunicam prin mimica. Si rareori constientizam ca este cea mai directa si expresiva forma de a ne spune parerea. Mimica, gesturile fetei, daca le putem spune asa, sunt mai degraba legate cu inima decat cu mintea. Si de aceea, sunt mai greu de controlat. Sau sunt mai greu de mentinut o perioada mai lunga. Daca simti pe dos fata de ceea ce vrei sa arati, zambetul se transforma in rictus, si muschii sunt trasi efectiv catre in jos.
Comunicam cu privirea. Pierduta sau intrebatoare. Sfredelitoare ca un burghiu sau calda ca o mangaiere. Privirea poate fi un bisturiu taios, sau o invitatie la dragoste. Privirea poarta uneori mai multa energie decat cuvintele. Fie furie, fie blandete, privirea conecteaza sufletele cel mai usor.
Comunicam prin postura. Cand suntem abatuti, tindem sa stam si sa mergem cocosati. Cautam cu privirea mai mult in pamant, decat in ochii celorlati. Iar cerul ni se pare greu de privit. Cand suntem fericiti, barbia e indreptata in sus, privirea zburda, zboara, e puternica si exprima siguranta.
Comunicam prin hainele si stilul pe care il alegem. Uneori suntem neglijenti, grabiti si incropim la repezeala un asorteu. Alteori avem atata nevoie ca hainele sa ne apere si sa ne ascunda, incat le acordam exagerat de multa atentie. Uneori lasam hainelor intreaga grija a comunicarii. Alteori hainele noastre cer multa atentie si dragoste. Recunosti oamenii liberi si activi, prin faptul ca nu ai neaparat timp sa le remarci hainele. Ceea ce sunt ei comunica suficient.
Comunicam prin cat de apasat mergem sau vorbim, cat de drepti stam, cat dam din maini, cat de mari facem pupilele, cat ridicam sprancenele, cum ne pocnim degetele, cat ne miscam picioarele, cat cascam, cat de tare vorbim, cat ne tremura vocea, cate ticuri avem, cat de atenti suntem, sau cat vrem sa parem, cat ne obosim sa mimam interesul sau entuziasmul, cat timp petrecem uitandu-ne inapoi, in oglinda, in curtea vecinului, in ochii celorlalti, cat de insistenti suntem, cat de curiosi, veseli sau tristi.
Comunicam prin ganduri. Gandurile calatoresc si poarta energie, exact ca si atingerile. Ne conectam uneori milioane de oameni o idee dintr-un gand scris. Ne gandim la ceva si observam ca gandul a ajuns mai repede si mai exact decat o scrisoare recomandata.
Comunicam in spirit. Dincolo de ganduri, dincolo de cuvinte si gesturi, la un alt etaj, spiritul are agenda lui de calatorii, intalniri si conversatii. El ne ghideaza usor pasii catre urmatoarea strada, urmatorul om, urmatoarea intamplare.
Comunicam in fiecare nanosecunda a noastra. Suntem niste emitatori de frecvente, interceptati de cei care recunosc limbajul nostru. Deschid "radioul" si aud muzica preferata. Sau nu ne plac, ne inchid si cauta o alta frecventa. Un alt emitator.
Ne simtim atat de mult in control. Si in realitate suntem atat de transparenti. Orice vrem sa aflam despre celalalt, e in fata noastra. Disponibil intotdeauana. Cantitatea de informatie si calitatea descifrarii, insa, depind numai de deschiderea noastra. De interesul nostru, de motivatia noastra, de nivelul nostru de dezvoltare. Cunoastem atat cat suntem dispusi sa cunoastem. Aflam atat cat suntem pregatiti sa aflam. Primim atat cat loc facem sa primim.
Avem la dispozitie tot ce ne trebuie pentru a fi conectati: telefoane, internet, retele sociale. Si totusi, nu ne invata nimeni ca a fi conectat inseamna a fi prezent in prezent, cu totul, cu mintea, cu sufletul, fizic, constient de ceilalti, constient de ce e in jur: natura, familie, comunitate si constient de tine. De ce simti. Dar pentru asta, ai nevoie sa stii sa iti inchizi vocile si zgomotul din minte, asa cum inchizi un telefon mobil. Abia apoi te poti conecta la frecventele pe care oamenii comunica, si nu doar la cele aparente si voite ci la cele subtile care vin mai din profunzime.
Caci daca stau bine si ma gandesc, ziua este o intersectie de suflete. Unele grabite, altele care au venit sa stea, altele locuiesc acolo, unele cu bagaje, altele cersesc, unele infometate si insetate, altele linistite. Se petrec si se ating intre culorile semaforului. Pe verde. Poate isi inmaneaza mesaje. Apoi se face rosu si ziua se incheie. Iar maine, intr-o alta intersectie...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu