In orice situatie te-ai afla, ai nevoie sa intelegi in profunzime ce se intampla. Inainte de orice, ai nevoie sa potolesti clocotul mintii, care tine mortis sa iti dea explicatii. Din ce in ce mai credibile. Din ce in ce mai rafinate.
Cu cat esti mai complex, mai initiat, mai invatat, cu atat mintea ta are la dispozitie explicatii mai sofisticate.
Cel mai simplu mod de a afla si intelege adevaratele mecanisme care actioneaza intr-o situatie este sa slabesti putin franghia controlului.
Fii dispus sa intelegi din interior ce se intampla cu tine. Inainte ca mintea sa emîta scenarii, ingaduie-ti sa simti. Ceea ce simti in fiecare moment, in fiecare situatie, te va ghida sa te intelegi pe tine. Apoi pe tine in situatia respectiva.
Oricare ar fi situatia ta, ai nevoie sa o inconjori cu toata atentia ta si sa o intelegi in intregime. Ai nevoie sa vezi cum functioneaza fiecare aspect. Sa constientizezi mecanismele. Ce a mers bine? Ce nu a mers? Sa stabilesti si sa iti asumi care este pretul pe care trebuie sa-l platesti, pentru a lua situatia actuala cu toate conditiile ei, favorabile si mai putin favorabile, si sa o duci catre rezultatul pe care il doresti.
Dupa ce ai imaginea clara, obtinuta nu de la mintea ta cea harnica, ci prin ceea ce simti in legatura cu fiecare aspect, observa cum ceea ce ai tu sa oferi si ceea ce au nevoie ceilalti, ceea ce ai tu nevoie si ceea ce au ceilalti de oferit, se imbina ca piesele unui puzzle.
Pune totul laolalta, in ordine, incet cu grija, fara implicarea mintii, doar cu ghidul intuitiei si cu actiune constanta. Pe masura ce avansezi, piesele haotice din situatia ta se vor imbina cu sens, iar imaginea de ansamblu va deveni din ce in ce mai clara. Vei realiza in acel moment, ca in orice situatie, poti tine in maini fraiele propriului tau drum. Ca acesta nu depinde de exterior. Atata timp cat tu nu lasi exteriorul sa te invadeze si sa aiba controlul.
Orice haos poate fi imblanzit. Orice pare scapat de sub control, are un punct de stabilitate, pe care poti sa construiesti. Arhitectul esti tu. Planul se deseneaza din ceea ce simti. Inainte de a se vedea in exterior, ordinea se naste in tine.
Bun. Ce facem cand haosul nu se lasa deloc imblanzit?
RăspundețiȘtergereDin momentul in care acceptam ca singurii care il pot imblanzi suntem noi, si totusi, haosul nu se lasa dus, inseamna ca mai e ceva care opune rezistenta. In general, e un beneficiu din gama de confort bine deghizat sau niste auto-limitari. Sau o minte dictatoare :-)
Ștergere