Va propun un desert pentru suflet, pentru un altfel de sarbatori. Se numeste “Bun de Craciun”, e simplu, rafinat si la indemana oricui.
Calorii: foarte hranitor, se poate consuma oricand, oricum si mai ales in orice cantitate;
Grad de dificultate: mica spre medie;
Ingrediente: putin suflet, putin spirit, o cutie de ganduri bune, un strop de atentie, un pliculet de zambete, o mana intinsa unui semen, cateva cuvinte calde, o punguta de multumiri, doi ochi de copil, crengute de brad.
Mod de preparare:
- Fa un bine cuiva. Sa faci bine cuiva e la fel de simplu ca a zambi mai mult decat o faci de obicei. Poti sa decizi sa-ti iei raspunderea de a duce cu tine o raza de soare oriunde ai merge. Cat poate fi de greu? O raza de soare nu poate fi atat de grea. Ia-o cu tine pretutindeni. Pe masura ce zambesti si fetele celorlalti se lumineaza, sentimentul de bine din tine va creste si se va autoalimenta continuu.
- Cauta tot ce e bun in ceilalti. Acest ingredient e foarte “aromat” si puternic. Un exercitiu spiritual care spune ca, toti ceea ce vezi in altii, amplifici in tine. Pe masura ce incepi sa cauti sis a vezi ceea ce e bun in ceilalti, amplifici in mod natural propriile tale calitati si ceea ce e mai bun in tine. Mai mult, atragi catre tine oameni pozitivi si circumstante pozitive
- Iarta. Iarta-i pe cei care aleg sa fie rai, neatenti, dispretuitori. Respecta-le drumul greu pe care au de parcurs pentru a fi buni si punctul in care au ajuns. Fiecare nume, fiecare fata, fiecare pereche de ochi are in spate o poveste emotionanta. Modul in care reactioneaza este modul in care isi invata lectiile.
- Fii copil din nou. Aminteste-ti Craciunul prin ochii copilului care ai fost. Traieste din nou, emotia asteptarii momentului magic cand apareau cadourile sub brad. Si dorinta arzatoare si speranta ca poate anul acesta o sa zaresti un colt din urma saniei trasa de reni. Privirea instinctive catre geam, atunci cand cadourile nu au aparut inca. Si imediat dupa. Intrebarile, framantarile: “ de unde vine?”, “ce imi aduce?”, “cum face sa treaca nevazut cand eu in pandesc cu fiecare respiratie?”, “ce puteri magice are?” si placerea de a savura fiecare secunda de asteptare rasplatita de promisiunea magiei. Si urmata de febra si bucuria descoperirii cadoului. Somnul dulce de dupa.
- Trimite un gand bun, o felicitare, cuiva care ti-a facut un bine odata demult, fara ca tu sa-l ceri. Aminteste-ti cat de mult te-ai mirat, cat de mult te-ai bucurat. Nu uita ca acel om a acceptat sa fie trimis de Dumnezeu in misiunea de a fi in locul potrivit, la momentul potrivit. Si ca a fost “punctual” la intalnirea cu tine.
- Personalizeaza cadourile pe care le oferi. Alege cadoul gandindu-te la persoana respectiva si seteaza-ti intentia si dorinta de a-i face o bucurie. Si atat. Nu mai trebuie sa faci nimic. Ideea sau cadoul perfect va aparea ca prin minune, intamplator sau neasteptat. Impacheteaza cadourile intr-un mod personal, folosind o hartie speciala, un mod personal de ambalare sau cateva decoratiuni care sa-l infrumuseteze si sa-i transmita persoanei dragi ca I l-ai daruit cu suflet. Sau pur si simplu, ia o bucata de carton, taie-o in forma de clopotel sau bradut, scrie un gand frumos sau un citat, adauga o crenguta de brad si ataseaza-l de cadou. Vei crea astfel un culoar de emotie in care pentru un moment vei fi doar tu si destinatarul cadoului tau. Un moment cat un zambet si o privire calda. O confirmare de primire ca bucuria a fost livrata.
- Adulmeca mirosurile de sezon: aerul rece, zapada, mirosul de brad proaspat (chiar daca e doar o crenguta), mirosul de portocale si cozonac, mirosul de mar si scortisoara. Implica-te in crearea atmosferei de sarbatoare. Fata de masa din damasc fin, farfurii de portelan, servetele fine brodate, tacamuri din argint, lumanari somptuoase. Imbraca-te frumos si aprinde atmosfera calda de familie, de Craciun.
- Fa o plimbare pe jos, seara, prin orasul care s-a invelit in magie pentru tine. Sau urca intr-un turn inalt (poate fi chiar acoperisul blocului tau) si admira feeria de lumini de la picioarele tale. Defocalizeaza privirea pana cand luminitele par niste globulete rotunde si imagineaza-ti ca orasul e un imens brad de Craciun.
- Invata o colinda si surprinde-I pe cei dragi cantandu-le. Sau primeste-I pe micii colindatori si bucura-te de sfiala si curajul lor. Pentru ei, poate fi cel mai important proiect al anului. Ei si-au dat intalnire cu tine si iti transfera prêt de un minut sau doua bucuria si incantarea prin puritatea glasului lor.
- Alege cativa oameni dragi tie si scrie-le cateva cuvinte. Renunta la mesajele impersonale, trimise mecanic si fara gres Doamnei “Toata Agenda”. Adauga fiecarui gest o semnificatie. Foloseste simbolurile.
- Asculta povestile oamenilor, bucura-te de cei din jurul tau asa cum sunt, iubeste-i si multumeste-le ca fac parte din viata ta. E cel mai frumos dar pe care poti sa-l faci celor care nu se afla intamplator in preajma ta, in gandul tau, de Craciun. Ei sunt acolo pentru ca TU i-ai chemat. Sa te insoteasca, sa te ghideze, sa te invete, sa te ajute sa devii ceea ce esti.
Dupa ce parcurgi pasii de mai sus, trebuie sa verifici daca desertul e gata.
Cum? Simplu: esti usor ca un fulg de nea, zambesti intruna, simti o caldura interioara placuta, te simti foarte, foarte, foarte bine.
Servire: se inveleste cu o glazura de emotie, se decoreaza cu crengute de brad si se serveste imediat.
Craciun frumos!